Почетна » SafeJournalists: Напад ватреним оружјем на Топ Chanel у Албанији, чувар убијен

SafeJournalists: Напад ватреним оружјем на Топ Chanel у Албанији, чувар убијен

Саопштење за јавност

од Жиг Инфо
0 коментар

SafeJournalists мрежа узнемирена је трагичним инцидентом који се догодио Топ Chanel, једној од водећих албанских националних ТВ станица и једној од највећих медијских компанија. Марта 27, око 01:00, неидентификоване особе пуцале су на просторије Топ Chanel у Мзезу, селу поред Тиране, што је резултирало трагичним губитком 60-годишњег чувара Пала Коле.

Државна полиција је формирала наменски истражни тим, који блиско сарађује са Тужилаштвом на испитивању околности, прикупљању доказа, идентификацији и хапшењу одговорних. Полицијске службе активно гоне починиоце, постављају контролне пунктове и истражују запаљени Ранге Ровер са украденим регистарским таблицама пронађен у Голему у Каваји (око 20 минута од места инцидента), заједно са два ватрена оружја у возилу. На месту пуцњаве откривено је и 25 чаура Калашњикова, као и два комада ватреног оружја марке Калашњиков.

Премијер Еди Рама и председник Бајрам Бегај осудили су насилни напад на Топ Chanel и позвали на брзу реакцију агенција за спровођење закона како би се починиоци што пре привели правди.

Блерјана Бино, истраживачица SafeJournalists мреже из Албаније, изјавила је: „Позивамо на брзу акцију како би се истражио овај напад и починиоци привели правди. Потребна је координисана и ефикасна реакција свих релевантних институција за спровођење закона, као и снажна солидарност са Топ Chanel и целом њиховом медијском заједницом“.

Мрежа СафеЈоурналистс, која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, изражава саучешц́е породици Пала Кола и солидарност са целом заједницом Топ Chanel . СафеЈоурналистс мрежа наставиће да прати ситуацију, залаже се за безбедност новинара и медијских професионалаца и позива власти да предузму све неопходне мере како би осигурале правду и спречиле будуће нападе.

СафеЈоурналистс мрежа ће обавестити релевантне националне и међународне заинтересоване стране о овом случају.

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана, наводи се у саопштењу.

Можда ти се свиди

Оставите коментар