Почетна » СафеЈоурналистс: Недопустива кампања против недељника Новости у Хрватској

СафеЈоурналистс: Недопустива кампања против недељника Новости у Хрватској

од Други Пишу
0 коментар

Недељник „Новости“ већ одређено време на мети је претњи које су кренуле након опасне кампање у службеним појављивањима странке „Домовински покрет“, која заговара укидање финансирања овог недељног листа.

Након што је странка „Домовински покрет“ у свом предизборном програму и током кампање најавила укидање финансирања недељника српске националне мањине „Новости“, те након избора наставили да потенцирају на томе, новинари редакције Новости примили су више претњи. Део претњи упућених недељнику Новости стигао је и на адресу Хрватског новинарског друштва (ХНД), а ово друштво примило је и низ телефонских позива, писама и мејлова у коме се прети како руководству, тако и многим новинарима, члановима ХНД-а. Полиција је одмах изашла на терен, спровела увиђај и обавила разговоре са сведоцима и оштећенима. Новости су недељник српске националне мањине, који у свом раду покрива све релевантне теме за хрватско друштво, поштујући новинарску етику и начела прописана Кодексом Хрватских новинара.

Кампања у којој се позива на гашење Новости, а коју спроводи „Домовински покрет“, траје већ неко време, а ова странка кампању спроводи у свим својим јавним наступима који се преносе у медијма и на друштвеним мрежама. Чињеница да „Домовински покрет“ сада чини власт само још више уозбиљује ситуацију. Оваквим идејама и потезима „Домовински покрет“ не напада само недељник Новости, већ озбиљно угрожава слободу медија, те уставом загарантована права националних мањина. Новости се, као и остали медији националних мањина, финансирају из средстава за остваривање културне аутономије која расподељује Савет за националне мањине, државно тело основано Уставним законом о правима националних мањина. „Домовински покрет“ тврди да новине Новости не испуњавају своју улогу мањинског медија, јер не покривају искључиво мањинске теме. Међутим, оваква критика указује на озбиљну сегрегацију мањина, будући да сваки медији има право да се бави темама које сматра важнима.

Хрвоје Зовко, председник ХНД-а наглашава да Хрватско новинарско друштво снажно стоји уз колеге и колегице из Новости. ,,Уколико им се нешто догоди, за одговорне ћемо сматрати водеће чланове Домовинског покрета, који су сада брига и премијера Андреја Пленковића. Претње и увреде су срамотне и недопустиве. Напад на Новости је напад на целу новинарску заједницу. Тешка времена нас чекају, али борићемо се. Неће нас поколебати.“, закључује Зовко.

СафеЈоурналистс мрежа, која представља медијске професионалаце на Западном Балкану, придружује се свом члану ХНД-у и позива представнике власти да пошаљу јасну поруку и осуде претње и негативну кампању према недељнику Новости, те позову на смиривање тензија и заустављање негативног наратива у медијима и на друштвеним мрежама. Од надлежних органа захтевамо да хитно истраже и процесуирају лица која су претила новинарима.

Можда ти се свиди

Оставите коментар