Почетна » Гајић: Укинућу корупцију у Катастру, то је држава у држави у којој важи „кадија те тужи, кадија ти суди“

Гајић: Укинућу корупцију у Катастру, то је држава у држави у којој важи „кадија те тужи, кадија ти суди“

од Жиг Инфо
0 коментар

Председник Народне странке и кандидат за градоначелника Београда коалиције „Народна листа – кључ за победу“ Владимир Гајић изјавио је данас да ће потпуно искоренити корупцију у Катастру и променити начин одлучивања унутар те службе у коју грађани имају најмање поверења и у којој важи правило „кадија те тужи, кадија ти суди“, а о правним стварима одлучују службеници који нису правници и то на основу лаичке воље директора.

„Катастар у Београду има милион и по нерешених предмета и поступа неуставно и незаконито, а корупција у Катастру је опште позната чињеница. Републички геодетски завод је држава у држави и о његовом незаконитом поступању своју реч мора да да Уставни суд Србије“, рекао је Гајић.

Гајић је навео да је Катастар данас једина државна служба којој грађани немају директан приступ и да се преко „е-управе“ обезбедио да више нема директан контакт с грађанима.

„Катастар је једина служба која унутар своје организације одлучује у оба степена, па се у Катастру одлучује по систему ’кадија те тужи, кадија ти суди’. Тиме је потпуно дерогирано основно начело деволутивног дејства жалбе јер исти орган одлучује и у првом и у другом степену, у првом као служба Катастра, а у другом степену као Републички геодетски завод“, рекао је Гајић.

„То је изузетак од правила да у другом степену не може да се одлучује о својој ствари и зато је неуставна и незаконита одредба у члану 16. Закона о поступку уписа у катастар непокретности и катастар инфраструктуре, и зато о незаконитом поступању Катастра своју реч мора да да Уставни суд Србије“, додао је Гајић.

Гајић је истакао да у првом степену по захтевима грађана често одлучују људи који нису правници и да су извор права унутар Катастра расписи директора Катастра, што значи да директор тим расписима незаконито тумачи правну нормативу која се односи на Катастар.

„Директор захтева од запослених да доносе одлуке у првом степену на основу његовог расписа, што значи на основу његове слободне и лаичке воље, уместо да поступају по закону“, рекао је Гајић.

„Грађани више не могу да приђу Катастру и остваре директан контакт, обаве увид у списе предмета нити да сами поднесу захтев за упис, него морају да ангажују адвокате, што ствара додатне трошкове грађанима, као и адвокатима који морају да закључе уговор са Катастром да би могли да заступају грађане у поступцима пред Катастром“, закључио је Гајић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар