Почетна » SafeJournalists: Недопустиве изјаве премијера Хрватске о мењању кривичног закона због цурења информација

SafeJournalists: Недопустиве изјаве премијера Хрватске о мењању кривичног закона због цурења информација

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Председник Владе Републике Хрватске Андреј Пленковић најавио је у понедјељак, након седнице председништва Хрватске демократске заједнице (ХДЗ), како ће се Закон о кривичном поступку и Кривични закон мењати да би се спречило цурење информација из списа и тиме је криминализовао стварање „политичких проблема“. „Овакве ствари да нам ствари из исписа чине политичке проблеме и цуре – то се неће догодити јер ће то бити Кривично дело.“, рекао је Пленковић.

Хрватско новинарско друштво (ХНД) упутило је жалбу заштитници грађана, обратило се свим клубовима заступника у хрватском сабору, послало допис хрватској влади и канцеларији председника, обавестило Европску федерацију новинара, европски центар за слободу медија и све евопске партнере о овој изјави. Такође, ХНД најављује да ће писати и Европској комисији са детаљним образложењима зашто су овакве најаве измена кривичног закона неприхватљиве за једно демократско друштво, посебно за новинарску професију.

,,Измене које је најавио премијер Андреј Пленковић за ХНД су неприхватљиве. Оне директно угрожавају новинарску професију, новинарству и медијима се фактички прети, а кад узмемо у обзир да премијер Пленковић од првог дана има амбицију да буде главни уредник свих хрватских медија и непрестано оптужује медије, нама је ово још већи знак за узбуну. Ми ћемо се борити свим легитимним средствима против таквих измена закона, којима би се извршио директан удар на новинарску професију, односно да се не објављују приче које јесу у јавном интересу, али су можда незгодне за оне који су тренутно на власти.”, поручује Хрвоје Зовко, председник ХНД-а.

Штавише, Република Хрватска је имала Закон о кривичном поступку који је све документе и податке у оваквим поступцима третирао као тајну, због чега су кривично гоњена сва цурења из таквих случајева. То је резултирало бројним притисцима на новинаре да открију своје изворе. Дакле, Закон о кривичном поступку је измењен пре десет година да овакви постуци не буду тајни. Тиме је откривање података из случаја престало да буде кривично дело. Иако није довољно јасно шта би премијер сада желео да промени, из ЦЈА кажу да имају разлога за забринутост да би то представљало корак уназад за целу деценију.

СафеЈоурналистс мрежа, која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, придружује се ХНД-у у осуђивању оваквих изјава премијера државе и директног удара на слободу медија, а тиме и на демократију и право јавности да зна.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар