Почетна » Јеремић: На Сретење се српски народ срео слободом за коју се сам изборио

Јеремић: На Сретење се српски народ срео слободом за коју се сам изборио

од Други Пишу
0 коментар

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас у Крагујевцу да је Сретење дан када се српски народ, после векова ропства и патње, сусрео са слободом али и са модерношћу и правдом, прелазећи из феудализма у правну државу.

„Никада не смемо да заборавимо да смо се сами изборили за своју слободу и да смо сами себи на Сретење 1835. године срочили тада најмодернији Устав у читавој Европи. Тај Устав није писала Венецијанска комисија нити страни комесари, него га је написао Димитрије Давидовић, Србин и патриота“, рекао је Јеремић на конференцији за новинаре у крагујевачком одбору Народне странке.

Јеремић је истакао да „Србима слободу нису донели страни конзули нити страни трговци, којих је било и на Сретење пре 188 година, као што их има и данас“.

„Утицајни су били тада, утицајни су и данас, али за слободу се српски народ изборио сам, на темељу свести о томе ко смо, одакле потичемо и какав завет смо примили од својих предака да га пренесемо потомцима“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да ће између Сретења ове године и Сретења следеће, 2024. године, пасти многе маске у Србији и да ће многи показати своје право лице.

„Народна странка се од свог оснивања залаже за политику на коју смо се заветовали народу, и од те политике нећемо одустајати. То је политика чувања достојанства, части народа и државе, какве год биле околности и изазови“, рекао је Јеремић.

„Ми држимо реч и стојимо иза онога што смо изговорили и стајаћемо и на следеће Сретење, за које се надам да ћемо га дочекати у бољим околностима и у слободнијој, модернијој и поноснијој Србији за коју ћемо се изборити заједничким снагама“, рекао је Јеремић.

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић рекао је Сретење симболише слободу, али и отпор, без којег слобода није била могућа.

„Одмах иза слободе је јединство, које је неопходно да бисмо могли да се супротставимо искушењима. Србија данас није јединствена, јер бих данас са другим посланицима Народне странке био на државној прослави у Орашцу. Нисмо тамо јер не желимо да будемо лицемери и не желимо да говоримо да смо данас јединствени ако то нисмо били пре два дана, месеца и године“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да се јединство показује сваког дана у свим институцијама у којима се народ сусреће са влашћу.

„Замислите да су посланици морали да се крију испод скупштинских клупа да би добили реч када је доношен Сретењски устав. Да ли је то јединство, да ли је то слобода, да ли су то једнака права за све грађане Србије? Можемо да се разликујемо по идеологији, политичком опредељењу и вероисповести, али држава мора да буде изнад свега“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да су данас, пуних 188 година после Сретењског устава којим је успостављен систем извршне, законодавне и судске власти, законодавна и судска власт у Србији подређене извршној власти, односно политичкој моћи оних који управљају Србијом.

„У таквим околностима смо лака мета и за Исток и за Запад. Где је ту интерес Србије и нашег народа? Србија мора да се издигне изнад Истока и Запада, али то не могу уцењени људи, који власт користе само за личну добробит“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да је Србија данас „под великим нападом“, јер слободу грађана угрожавају они који управљају Србијом, а њен територијални интегритет угрожавају „неки други, који имају своје интересе“.

„Не смемо да дозволимо да неко ко данас управља Србијом учини историјски непоправљиве грешке. Морамо да гледамо у будућност, али и да учимо од наших предака који су дали животе за Србију. Нико нема право да се игра с тим, а поготово не они који управљају државом“, рекао је Алексић.

Председник Градског одбора Народне странке Крагујевац Предраг Делић рекао је да је Сретењски устав из 1835. године поставио темеље „којих се данашња власт у Србији, нажалост, не придржава много“.

„Све је подређено вољи једног човека, институције ничему не служе. Власт је наш народ на Косову и Метохији препустила на милост и немилост косовским Албанацима“, рекао је Делић.

„Показали смо у скупштини да заступамо интересе народа и борићемо се за изградњу институција и борићемо се против власти, која је највећи непријатељ грађана Србије“, закључио је Делић.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар