Почетна » СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ НАТО АГРЕСИЈЕ 1999. ГОДИНЕ

СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ НАТО АГРЕСИЈЕ 1999. ГОДИНЕ

од admin
0 коментар

Полагањем венаца обележено је јуче широм Србије сећање на жртве НАТО агресије 1999. године на Савезну Републику Југославију.

Централна државна церемонија одржана је ове године у Алексинцу, а остали градови су такође организовали полагање венаца у част невино страдалих и оних који су дали свој живот за отаџбину.

Куршумлија је један од тих градова, који је међу првим 24. марта 1999. године био на удару и преосталих 78 данас бомбардовања скоро да није било затишја. Те вечери, око 19.50 сати два прјектила погодила су склониште у којем је погинуло 11 припадника Војске Југославије, а 27 теже и лакше рањено.

На територији општине Куршумлија, најјужније општине након које следи територија Косова и Метохије, у селу Мердару 11. априла страдала је и најмлађа жртва ове нелегитимне агресије НАТО алијансе – једанаестомесечна Бојана Тошовић. Малена Бојана је погинула заједно са оцем Божином у његовом загрљају, док су лежали на кревету у својој кући, а њена мајка Марија у седмом месецу трудноће задобила је тешке телесне повреде.

Венце су положили и свеће запалили код споменика подигнутим у част страдалих током НАТО агресије, као и свим жртвама погинули у ратовима од 1990. до 1999. године, у централном градском парку и у касарни „Топлички устанак“ комадант касарне потпуковник Грујица Вуковић са представницима из 3. бригаде КоВ-а, Драган Лакићевић, председник СУБНОР-а Топличког округа, некадашњи комаданти касарне у Куршумлији пензионисани пуковник Радојица Недић и пензионисани пуковник Милић Станић, представници „Гвозденог пука Игриште“, представници Српско-руског хуманитарног центра у Нишу, породице страдалих и представници општине Куршумлија.

 

Снежана Недић

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1987521584910362&id=1635113596817831

Можда ти се свиди

Оставите коментар

four × 5 =