Почетна » СЈАЈ И БЕДА СРБИЈЕ: Најбољи студент није изабран за асистента, већ кандидаткиња без научног рада

СЈАЈ И БЕДА СРБИЈЕ: Најбољи студент није изабран за асистента, већ кандидаткиња без научног рада

од admin
0 коментар

Александар Ристески, студент докторских студија филозофије Филозофског факултета, није изабран за асистента на Одсеку за филозофију иако је био најбољи на конкурсу. Он тврди да је од почетка конкурса све указивало на намештање резултата.

Овај млади научник, кога су за најбољег студента филозофије прогласили матични факултет, али и Матица српска, није могао да верује да ће комисија за избор бити до те мере пристрасна и да су у извештају комисије прекршена сва правила Министарства просвете.

– Имам бољи просек оцена, више научних радова, а моја противкандидаткиња нема ниједан. Расписан је конкурс за ужу научну област филозофске науке, али пре него што је окончан, стигли су наговештаји да је у ствари реч о асистенту за античку филозофију. Али и за то место имам веће квалификације јер имам много више радова из те области – тврди Ристески, који је био и финалиста награде “Др Зоран Ђинђић”.

Он још додаје да, када се прочита извештај комисије, јасно види да је председник комисије Жељко Калуђеровић, код кога је противкандидаткиња радила дипломски и мастер рад, пристрасан.

– Глорификују се неке њене реченице, а преко мојих компетенција се прелази, па није безвезе Министарство донело правила по којима се бирају асистенти. Закључак је да сам ја идеалан кандидат само што, ето, нисам она – огорчен је Ристески.

Из Деканата Филозофског факултета кажу да је о приговору Ристеског обавештено Изборно веће и да се о томе “расправљало”, али да ће коначну одлуку донети Сенат универзитета.

У Покрајинском секретаријату за науку, коме се Ристески такође пожалио, указују “да је Законом о високом образовању прописано право високошколске установе на избор наставника и сарадника, као једно од аутономних права универзитета и високошколских установа”.

 

Извор: Телеграм Вести/novisad.com

Можда ти се свиди

Оставите коментар

eight − 2 =