Почетна » Шта је све у вези с полицијом у школама 1. септембра поделило јавност на почетку нове школске године?

Шта је све у вези с полицијом у школама 1. септембра поделило јавност на почетку нове школске године?

од Други Пишу
0 коментар

Нова школска година, на сву срећу, није почела уз јаке полицијске снаге око школа, мада се такав сценарио наслућивао из саопштења које су пре неколико дана упутили министарства просвете и унутрашњих послова.

„Представници Министарства просвете и Министарства унутрашњих послова одржали су радни састанак поводом почетка школске године. На састанку је истакнуто да ће полиција обезбеђивати све школе у Србији од 1. септембра и да ће полицијски службеници бити присутни пре, за време трајања наставе и након окончања часова у обе смене“, гласило је поменуто саопштење.

У школама, међутим, ситуација је јуче била другачија. Неке наставнике и ђаке у школском дворишту и на улазу у школу заиста су сачекали униформисани припадници МУП-а, неки су их узалуд тражили, у неким школама појавили су се на кратко.

Тек, ни по овом питању просветни радници и родитељи нису на време и адекватно обавештени. Поједини родитељи сведоче да су у близини школа уочили саобраћајну полицију, што је редовна активност на почетку сваке школске године.

Јавност је подељена око тога да ли је полицији место у образовним установама, али су после мајских трагичних догађаја многи родитељи уверени да би та мера допринела повећању безбедности у школама.

Некима присуство полицајаца улива поверење и сигурност, другима немир и нелагоду.

Сигурно је да МУП нема толико запослених који би од ујутру до увече обезбеђивали баш сваку од преко 1.700 школа у Србији, нити је то потребно.

Слању полиције требало је да претходи анализа стања безбедности ученика и запослених у образовним установама, која се, међутим, тек најављује.

Изостало је информисање родитеља, ученика и наставника о надлежности припадника МУП-а који ће боравити у и око школа.

Да ли ће полицајци бити наоружани, хоће ли смети да претресају децу, по којим процедурама ће поступати ако дође до нежељених догађаја, само су нека од питања на која је требало одговорити.

Оно што је сигурно, то је да присуство полиције у свакој школи није решење за превенцију и смањење насиља.

Нисмо сигурни ни да ће томе допринети пројекат који се ових дана рекламира, будући да је планирана једна радионица по полугодишту у основним школама.

У одсуству јасне стратегије како да се стане на пут насиљу у школама, што мора бити повезано са свеобухватним мерама у многим другим сегментима друштва (јер школа јесте огледало друштва) неповерење јавности у обећања надлежних не треба да чуди.

Foto: Ana Milošević/Danas

Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар