Почетна » Уместо Пекићу, руже за премијера „паметног за цео свет“

Уместо Пекићу, руже за премијера „паметног за цео свет“

од admin
0 коментар

У општини Врачар подигнут је споменик књижевнику Бориславу Пекићу, који су заједно открили његова супруга Љиљана и премијер Александар Вучић. И док је за премијера то начин да се Србија одужи књижевнику за његову борбу за демократску Србију – за Демократску странку, чији је Пекић био један од оснивача – ово је културни скандал.

Два сата уочи свечаног откривања споменика Бориславу Пекићу на Цветном тргу, у срцу Врачара, све је било спремно и сви су били ту, а чини се најмање Врачараца. Окупљени су нам рекли да су са Бежанијске косе, Новог Београда, Звездаре, Земуна…

И свако од грађана држао је по једну ружу у руци, али не да би је положио на споменик Пекићу.
На питање Н1 од кога су добили цвет, грађани су одговорили – од организатора. „Ружа за поздрав председника“, рекла је једна од окупљених грађанки. Друга каже да ће своју поклонити најдражој особи, и признаје да је то премијер.

Трећа додаје: „То је ружа за мог посина Вучића, ја га обожавам, паметан је за цео свет“.

Одлука да открије споменик Бориславу Пекићу за премијера је, како каже, и понос и част. Није било новинарских питања, да чујемо има ли у томе неке друге симболике, јер не само да је Врачар општина коју од увођења вишестраначја воде демократе, већ је ово споменик човеку који није био само чувени писац, већ и један од оснивача Демократске странке.

„Ко год хоће или буде хтео да се бави политиком или било којим јавним послом, треба да дође овде до статуе Хирона српске политике, учитеља демократије и правог патриотизма и да као мантру понавља његове бесмртне ставове и мисли“, рекао је премијер Вучић.

Професор Драгољуб Мићуновић не мора да долази до споменика, јер је Борислава Пекића познавао лично. Заједно су, са још 11 инетелектуалаца, давне 1989. обновили рад Демократске странке.

Професор Мићуновић сећа се демонстрација 90-их када је баш Пекић, као опозициони функционер, добио батине од полиције, али памти и 1991. годину – изборе за народне посланике, а у београдској општини Раковица Пекић, као кандидат ДС-а, губи од Војислава Шешеља.

„Али није изненађење, јер апсолутна власт неће само садашњост, она хоће да буде власник и будућности, али и прошлости. Дакле, Борислав Пекић је био један од суоснивача Демократске странке, он није био потпредседник Радикалне странке, он је био мој потпредседник. И да то данас отвара наследник радикалског наслеђа… То је скандалозно“, каже Драгољуб Мићуновић.

И неки други којима је то скандалозно огласили су се на личном блогу супруге Борислава Пекића, Љиљане, с питањем: Шта би Борислав мислио о томе што му споменик на Цветном тргу отвара Александар Вучић. Овако је одговорила:

„Мислим да би рекао да је шамар који је овим гестом додељен демократама заслужен“.

Било је довољно времена, каже Љиљана Пекић, да се демократе сете да одају почаст, али нису. Зато је овај споменик њеном супругу за њу, каже, велика част.

„Дође ми да не умрем, кад помислим ко ми све може подићи споменик, ако му падне на памет“,рекао је, с друге стране, Драгољуб Мићуновић.

 

Више на N1

Можда ти се свиди

Оставите коментар