Почетна » Ивануша: СЗО је тражила од Србије проверу података о броју заражених и преминулих од коронавируса

Ивануша: СЗО је тражила од Србије проверу података о броју заражених и преминулих од коронавируса

од admin
0 коментар

 

„Ја се искрено надам да ће се стање поправити пре лета у Србији и другим државама, ако се људи вакцинишу“, рекао је он за Н1.

Додао је да се Ковакс систем, успостављен да би се вакцине обезбедиле и сиромашнијим земљама, суочава са истим мањком вакцина као и поједине државе.

„Ипак, СЗО има циљ да вакцинама из овог програма до краја године вакцинише 20 одсто светског становништва“, каже Ивануша.

Упозорио је да „на неки начин можемо сматрати“ да је британски сој вируса већ доминантан у Србији, а ако већ није, то је „само питање дана“.

„Ова варијанта се брже шири и изазива теже облике болести, али преноси се на исти начин као и изворна, због чега треба држати физичку дистанцу, носити заштитне маске, одржавати хигијену, а оболели треба да буду у изолацији“, каже он.

Ивануша је рекао да је епидемиолошка ситуација у Србији „јако озбиљна“, наводећи да је Србија пета у Европи по броју заражених на 100.000 становника.

Директор канцеларије СЗО у Србији нагласио је да нема велике разлике између примања једне, друге или треће вакцине и позвао људе да се вакцинишу што пре је то могуће.

Ивануша наводи да је тешко рећи кад ће се приметити корист од вакцинације, јер иако је у Србији потрошено више од два милиона доза, највећи део становништва још није примио цепиво.

Упитан о мерама које Србија предузима, Ивануша је нагласио да иако привреда осећа последице затварања, истовремено осећа и последице пандемије.

„Здравствене мере такође штите и економију“, рекао је представник СЗО у Србији и додао да треба вакцинисати, али и примењивати превентивне мере.

На питање о сумњи у званичне податке о броју заражених и преминулих, Ивануша каже да је СЗО тражила од Србије проверу података и да та организација не сакупља податке из незваничних извора.

„Кад ме питате о тачности бројки, мислим да сви људи у Србији виде по својим комшијама, пријатељима, по томе колико људи одлази у болнице, да ли број оболелих расте или опада“, казао је.

Упитан о отварању школа и вртића, Ивануша је рекао да је на почетку епидемије став СЗО био да школе треба да остану отворене што дуже и да деца не утичу знатно на ширење вируса.

„Али прерано је изводити закључке о новом типу вируса, јер пошто се шири лакше међу одраслима можда се шири и међу децом“, додао је.

Н1/Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар

1 × four =