Почетна » Јеремић: Живот се може нормализовати и без признавања самопроглашеног Косова

Јеремић: Живот се може нормализовати и без признавања самопроглашеног Косова

од admin
0 коментар

 

„Ако се у Србији промене прилике, верујем да ћемо моћи да нормализујемо живот у региону и без признавања независности такозваног Косова“, рекао је Јеремић на предавању „УН, Србија и косовско питање“ које је одржао на Универзитету у Осаки, чији су ко-организатори били и чувена Глобална мировна асоцијација Јапана (ГПАЈ) и канцеларија Академског савета УН у Токију (АЦУНС – Токyо).

„Ако неко инсистира да је признавање Косова предуслов за нормализацију живота, онда ћемо се наћи у замрзнутом конфликту. Од тога је много боље да заједно радимо и напредујемо“, додао је Јеремић.

Јеремић је, упитан о могућности да Србија призна Косово као независну државу, одговорио да је по његовом мишљењу „тај корак немогућ“.

„Србија тренутно није у нарочито повољној ситуацији, али не због нерешеног питања Косова, већ због готово потпуне суспензије демократског поретка у земљи. Ми, нажалост, више нисмо демократска држава. Поред Белорусије, једина смо земља у Европи без опозиције у парламенту”, додао је Јеремић.

Јеремић је оценио да је један од разлога због којих је Србија „склизнула у садашњу диктатуру“ између осталог и то што су „наши пријатељи на Западу 2008. године признали једнострано проглашену независност такозваног Косова и тиме задали тежак ударац тадашњој демократској власти у Београду“.

Упитан о могућности да проблем Косова и Метохије буде решен разменом територије, Јеремић је одговорио да би такво решење било изузетно опасно због „домино ефекта“ у региону, и да би последице тога могли да трпе пре свега Северна Македонија и Босна и Херцеговина.

„Ја подржавам пуну нормализацију животних прилика на Балкану, али без признавања Косова као независне државе. Мислим да наша генерација може да постигне тај циљ“, рекао је Јеремић.

Јеремић је 6. августа 2013. године у Хирошими као председник Генералне скупштине УН одржао говор на обележавању годишњице атомског напада на тај град као највиши званичник Светске организације који је то до тада учинио.

„Тај говор је свакако једна од најзначајнијих ствари у мојој дипломатској каријери“, истакао је Јеремић, а учесници скупа из Јапана су му се захвалили, и истакли да је то било од историјског значаја за њихову државу.

На скупу одржаном видео конференцијском везом учествовали су, између осталих, и бивши амбасадор Јапана у УН и САД Цунео Нишида, високи представник Јапанске агенције за међународну сарадњу (ЈИЦА) Сатору Куросава и председник ГПАЈ Сукехиро Хасегава.

Народна странка

Можда ти се свиди

Оставите коментар