Почетна » ГРОЦКА у сусрет „Ликовној колонији 2015“, 18. по реду

ГРОЦКА у сусрет „Ликовној колонији 2015“, 18. по реду

од admin
0 коментар

У Гроцкој 28. јула отпочиње са радом 18. по реду уметничка колонијаУ уторак 28. јула, у склопу 48. „Грочанских свечаности“, у Гроцкој се отвара 18. по реду Ликовна колонија Градске општине Гроцка, са тематским називом “Гроцка на Дунаву”.

Гости уметничке колоније, организоване у сарадњи са Центром за културу Гроцка и селекцијом Савета ликовне колоније, јесу ликовни и примењени уметници мр Милан Миша Чоловић, мр Миодраг Анђелковић, мр Александар Пантић, Петар Мошић, Драгана Купрешанин, Биљана Миленковић, Мирјана Анђелковић, Иван Шапков, Милан Митровић Макаби, Анђела Милошевић, Марина Васић, Марион Дедић, Михајло Војновић, Милица Матовић, Слађана Павловић.

Петнаест академских уметника, међу којима је ове године и представник из Македоније, провешће у Гроцкој пет дана, а поред креативног и радног дела колоније, за учеснике овогодишње ликовне колоније биће организовани и други програмски садржаји.

 

Свечано отварање “Ликовне колоније 2015” у уторак 28. јула обухвата обраћање уметницима и презентацију радова са претходне као и ранијих колонија, али и концерт београдског инструменталног састава “Istanbul Night” у знак добродошлице.

 

Наредних дана следе излети и обиласци споменика културе и знаменитости општине Гроцка попут Касно римске гробнице у Брестовику из 4. века, манастира Рајиновац, народног неимарства Гроцке итд, уз тренутке паузе и опуштања крај реке, као и разноврсне садржаје и концерте поп и традиционалне музике током трајања “Грочанских свечаности”.

 

Учесници колоније ствараће у Грочанској чаршији, заштићеној амбијенталној целини, затим у пријатном амбијенту Ранчићеве куће, такође заштићеног споменика културе, а једно радно преподне провешће и на видиковцу ресторана “Виногради” у Гроцкој, који је чувен, између осталог, по једној од најлепших панорама у Србији.

 

„Ликовна колонија 2015” свој уметнички концепт заснива на инспиративном природном окружењу по коме је Гроцка добила назив “Мала Калифорнија”, културном наслеђу по коме је чувена, као и на ауторском печату учесника, који ће ликовно пренети свој доживљај старе варошице на Дунаву.

Можда ти се свиди

Оставите коментар