Почетна » НАЈАВА: Изложбе Народног музеја у Гроцкој

НАЈАВА: Изложбе Народног музеја у Гроцкој

од admin
0 коментар

ПУТУЈУЋЕ ИЗЛОЖБЕ  март-мај 2015.

Програм Путујуће изложбе Центра за културу Гроцка намењен је основним школама на територији општине Гроцка. Циљ програма је да се промовишу музеји и представи њихов значај и поставке младој публици – као вид додатне едукације кроз упознавање са установама културе и њиховим садржајима.

У периоду март-мај 2015. године публици у Гроцкој Центар за културу Гроцка представља Народни музеј у Београду изложбама „Арт тура“ и „Са Каницом по Србији“.

Народни музеј у Београду основан је указом министра просвете Јована Стерије Поповића 1844. године као Музеум сербски, који је на једном месту требало да сабере старине и да их за потомство сачува. Организован је као установа заштите али и научна, истраживачка установа, која је конституисала национални идентитет и имала пресудну улогу у развоју заштите културне баштине. Народни музеј је убрзо прерастао у званичног репрезента државе и друштва. Богата изложбена и издавачка делатност уз разноврсне програме за публику, данас потврђују да је Народни музеј важан центар комуникације и извор сазнања – као актуелан и приступачан музеј.

Са Каницом по Србији

Феликс Каниц је био аустроугарски путописац, археолог и етнолог, и један је од највећих познавалаца југоисточне Европе. Захваљујући текстовима Феликса Каница преузетим из књиге „Србија. Земља и становништво од римског доба до краја XIX века“, посетици изложбе биће у прилици да сазнају како је изгледало наше Подунавље крајем 19. века.

У више наврата путујући по Србији, Феликс Каниц вешто уочава промене, описујући их речима и сликом.

Његови цртежи и илустрације објављени су у бројним публикацијама. Они данас представљају једино визуелно сведочанство о појединим старим грађевинама, народним обичајима али и људима које је сусретао на својим путовањима, и драгоцен су материјал за истраживања и проучавања културног наслеђа ових простора.

Реализована у оквиру манифестације Дунавфест, изложба „Са Каницом по Србији“ аутора Ђорђа С. Костића, резултат је сарадње Народног музеја у Београду, Друштва Феликс Каниц и ЈП Београдска тврђава.

 Арт Тура

 Ремек-дела из збирки Народног музеја изложбом „Арт тура“ отпочела су нови живот ван простора матичне установе. Репродукције изложене у грочанским школама упознају најмлађе генерације са делом непроцењиве културне баштине и уметничким благом које већ дуже време није доступно јавности.

Ученици ће се ближе упознати са делима Клода Монеа, Камија Писароа, Пјера Огиста Реноара, Матиса или Пабла Пикаса, као и ремек-делима домаћих аутора попут дела Катарине Ивановић, Паје Јовановића, Надежде Петровић, Јована Бјелића, Саве Шумановића и Милене Барили.

 Како се Народни музеј већ низ година налази у процесу реконструкције, Арт Тура је првобитно реализована са жељом да се поштоваоцима уметности пружи могућност новог и другачијег сусрета са уметничким благом из ризница Народног музеја. Пројекат Арт Тура реализован је сарадњом Народног музеја, компанија Хјулит-Пакард и Теленор и Градске општине Стари град, под покровитељством кнегиње Јелисавете Карађорђевић. Том приликом је коришћењем најсавременије технологије у области штампе великих формата омогућено верно репродуковање ремек-дела чувених уметника, која су изложбом „Арт Тура“ из галерија и музеја закорачила у градски пејзаж.

Изложбе Народног музеја у периоду март-мај 2015. године гостују у основним школама: ОШ „Илија Гарашанин“ Гроцка, ОШ „Никола Тесла“ Винча, ОШ „Алекса Шантић“ Калуђерица, ОШ „Милоје Васић“ Калуђерица, ОШ „Мића Стојковић“ Умчари.

 

Ауторка концепта програма:

З. Атић, дипл. историчарка уметности

Можда ти се свиди

Оставите коментар