Београђани који ових дана одлуче да пеку паприке на терасама или неадекватним јавним површинама ризикују да буду кажњени са 5.000 динара, а ако не плате казну чак и да заврше у затвору!
Крај лета и почетак јесени је време за припремање зимнице, пре свега печење паприка за ајвар. У престоници често можете намирисати како неко у комшилуку пече паприке. Грађани то раде свуда, по парковима, на крововима зграда, у двориштима, на терасама…
Они који су спремни да засуку рукаве и сами направе зимницу по свом укусу треба да знају да могу бити кажњени новчано ако не поштују одређене прописе. Наиме, према важећим прописима, забрањено је печење паприка на јавним површинама, као и по терасама и другим површинама изложеним опасности од пожара.
Такође, многи људи, иако не крију да воле печену паприке или ајвар, не толеришу дим у својој околини и често се жале комуналној полицији на комшију који сам припрема зимницу. Било да је реч о стамбеној згради или кући у комшилуку.
Казна за печење паприка на тераси или на неадекватној јавној површини износи 5.000 динара. Међутим, уколико грађани одбију да плате, они могу да мењају новчану казну са пет дана затвора.
Претходних година на адресу комуналаца је у сезони стизало по неколико десетина пријава, највише се овим поводом димило на Чукарици, Новом Београду, Земуну, Раковици, Палилули, али се мирис печених паприка могао осетити и у најужем центру Београда.
Казне је могуће избећи ако изаберете неку локацију где постоји посебан простор за роштиљање, као што је случај са Адом Циганлијом, али пазите да не палите ватру негде у шуми јер вас то може коштати од 10.000 до чак 50.000 динара.
ПОЖАРИ ЗБОГ ЗИМНИЦЕ
Због прављења зимнице на опрезу морају да буду и ватрогасци. Наиме, скоро сваке године се забележи барем пар случајева избијања пожара због печења паприке. Пре неколико година само пуком срећом је избегнута трагедија у згради на Новом Београду, а велика штета причињена је лане у Бору.
ИСПЛАТИ СЕ ДОМАЋИЦАМА, АЛИ…
Према рачуницама домаћица, за сваку теглу ајвара коју бисте купили у продавници или на пијаци, можете направити две до три. Дефинитивно је исплатливије бити сам свој мајстор, али водите рачуна да вам комунални полицајци не закуцају на врата и покваре рачуницу.
Петар Слепчевић Блиц