Почетна » Након нуђења коверте, власнику радио Пулса из Гроцке званично додељено 400 000 динара

Након нуђења коверте, власнику радио Пулса из Гроцке званично додељено 400 000 динара

Младеновачки конкурс за медије

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Веће ГО Младеновац, на седници одржаној 27. јуна 2023. године, донело је решење о расподели средстава за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији ове локалне самоуправе за ову годину.

Међу „добитницима“ финансирања нашао се и локални радио из Гроцке, односно њен власник Стефан Радић, који је преко ћерке фирме добио 400 000 динара за пројекат „Превенција вршњачког насиља у фокусу“.

Право учешћа на овом конкурсу, према објављеној документацији, имали су издавачи медија који су регистровани на територији ГО Младеновац, односно правно лице које ће приложити доказ да ће се пројекат реализовати на овој општини.

Медијски центар Радио Пулс, са којим је власник истоименог радија конкурисао, регистрован је на општини Стари град. Не постоје подаци о регистрованом медију за ово правно лице. Стефан Радић, који је власник више правних лица, регистровао је више медија, али ни један, изузев портала радио Пулс , који није регистрован на правно лице које је конкурисало, не покрива територију ГО Младеновац.

 

Иначе, портал радио Пулса није активан од 2018. године.

Из ГО Младеновац, нису одговорили по којим критеријумима је МЦ Радио Пулс добио суфинансирање

Како је могуће да један локални радио из Гроцке, који не покрива у целости подручје општине Младеновац добије новчана средства, питање на које нам из ове локалне самоуправе нису одговорили. Питали смо и како је ове године дошло до промене мишљења Комисије о истом пројекту који пре две године није ваљао, одговор такође нисмо добили.

Наиме, исти пројекат само без додатка „у фокусу није прошао 2021“ године. Образложење Комисије тада је било да се том тематиком требају бавити емитери јавног сервиса.

Прошле године власнику радио Пулса нуђена коверта

Конкурисао је власник радио Пулса и прошле године за медијски пројекат у ГО Младеновац, међутим ни тада његов пројекат није прошао, међутим, када се пожалио поверенику СНС-а Андрији Чупковићу, према тврдњама Радића, стигла му је понуда у виду коверте.

Тачније, власник радио Пулса из Гроцке, Стефан Радић, тврди да му је 26. новембра прошле године, преко посредника повереника СНС-а Андрије Чупковића понуђена „коверта са новцем“ коју је одбио.

  • Онај дан када сам добио нула динара на оба удружења, прекипело ми је и алармирао сам цео врх СНС-а. Чупковићу (поверенику СНС Гроцка, прим.аут) сам послао поруку да сам чуо да ми је Сања (секретарица ОО СНС-а Гроцка, прим.аут.) дала тај износ, јер јој је он допустио да ради шта хоће. Чупковић се наводно наљутио на мене, али ми је зато преко посредника понуђена коверта, рекао је тада власник радио Пулса, Стефан Радић.

Према његовим тадашњим речима, „коверта“ му је понуђена од стране извесног Богдана Вуксановића, али ју је он одбио и о томе обавестио Чупковића.

  • Обавестио сам шефа (Чупковића, прим.аут) да сам се видео са Богданом и да ми је понуђена помоћ у коверти. Ја са Чупковићем желим да будем пријатељ, не зато што је повереник у Гроцкој и директор Паркинг сервиса, већ зато што је такав какав јесте. Функције су пролазне, а прави људи су реткост, зато и поштујем Чупковића, рекао је Стефан Радић, власник радио Пулса.

У међувремену, како се сам похвалио, Стефан Радић је постао пријатељ са Андријом Чупковићем. Ове године, из ГО Младеновац, медијски пројекат који је више пута одбијан, прошао је. Радић је добио 400 000 динара.

На исти пројекат већ је добијао новац, те је тако недавно за исти пројекат, Радић добио новац и од општине Панчево у износу од 200 000 динара. Такође, од исте општине Радић је и на друго правно лице (радио Џубокс) добио новац у износу од 220 000 динара.

Раније је Комисија Министарства културе и информисања утврдила је да је подносилац пројекта (Стефан Радић) лажирао извештај који није доставио у предвиђеном року, према конкурсној документацији овог министарства.

Новац држи у коверти у кући у Борчи

Према сазнањима Жиг инфа, власник радио Пулса из Гроцке новац у износу око 40 000 евра држи у коверти у породичној кући, која се води на његовог оца у насељу Борча.

Наиме, Радић сав новац са правних лица подиже у готовини и чува у породичној кући у Борчи. Разлози за то су вишеструки. Радић је један од највећих дужника СОКОЈУ, ОФПС-у и многим другим повериоцима што се тиче радио Пулса. Носилац дозволе радио Пулса је предузеће Контекст д.о.о са фиктивном пријавом у Гроцкој, којем је одузет ПИБ и у блокади је за више милиона динара. Покренуто је и више извршења због дуговања, међутим Радић користи свој страначки утицај и за сада успешно избегава плаћање. Сва правна лица Радић је регистровао на адреси куће у Старом Граду, где поседује минимално ствари, практично недовољно за покривање повериоца од стране Јавних извршитеља. Сву вредну опрему, заједно са кешом држи у кући у Борчи. Своје чланство у СНС-у користи како би лажирао или уопште не предавао финансијске извештаје везане за пројекте.

Дугује милионе, а учествује на конкурсима за националне фреквенције

Иако дугује милионе повериоцима, Стефан Радић „успешно конкурише“ и за националне фреквенције. Наиме, да би се уопште учествовало на конкурсу за доделу националних фреквенција потребно је положити депозит и до 2,5 милиона динара. Тим чином Радић је, с једне стране, највећи дужник, а с друге стране има новац да учествује за доделу националне фреквенције.

Радић врло често користи додељену фреквенцију за лични обрачун. Исту је користио и за обрачун са садашњим председником ГО Гроцка, Драганом Пантелићем, као и са уредником портала Жиг инфо. Због увреда уреднику Жиг инфа, од стране РЕМ-а, радио Пулс је кажњен забраном емитовања уживо програма, као и јавним извињењем.

Јавно извињење стигло је делимично, односно само преко штампаног медија, док је за РЕМ лажирао радио програм.

Лажирање радио програма је нешто што Стефан Радић константно ради. Ко слуша радио Пулс преко фреквенције може чути да реклама, по сату,  има преко 25 минута. Како та минутажа није дозвољена, Радић накнадно снима програм за РЕМ, како би деловало да не крши законске норме.

Такође, све рекламе и мале огласе што се емитују преко радио Пулса, Радић наплаћује или у кешу или преко правних лица која немају право наплате за оглашавање на његовом радију.

Кад си напредњак Стефан Радић, можеш ићи и корак даље. Можемо све ово горе написано и да занемаримо, али шта ћемо са најмлађим становницама које угрожава рад радија Пулс, јер према Секретаријату за животну средину ова радио станица недозвољено зрачи ПУ „Лане“, одељење у Пударцима јер се њихов предајник налази тик уз овај објекат. 

Ни зрачење деце изгледа није проблем када си напредњак Стефан Радић.

Откривамо: Радио Пулс се „намирује“ и преко водовода Гроцка

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар