Почетна » НАПРЕД, ЦАРЕ: Ако очајнички тражите посао, прича овог Новосађанина ће вас отрезнити

НАПРЕД, ЦАРЕ: Ако очајнички тражите посао, прича овог Новосађанина ће вас отрезнити

од admin
0 коментар

После твита у којем је објавио своје бројне дипломе и сертификате, као и гомиле “фејвова” и “ритвитова” који су га пратили, Сава Пивнички (39) је постао нешто попут интернет селебритија. Испод слика ових потврда његове стручности он је написао једноставно: тражим посао. Али то није била сврха његовог јавног апела.

Осим што жели да нађе посао у струци, Сава је својим твитом желео да подигне свест младих, а и старијих људи.

– Сваки дан на Твитеру гледам како људи шире депресију због тога што не могу да нађу посао у струци. Зато ми је првенствена намера била да их мало освестим и да их подсетим да ниједан посао не треба дискриминисати у ово време у којем живимо. Неки људи, попут мене, нису имали прилику да се остваре у свом занимању, али их није било срамота да раде било шта и успут се усавршавају – прича он.

Њега су подржали многи утицајни твитераши и прегледом његовог поста преко 12.000 пута, па је вест о Савином тражењу посла дошла и до познате књижевнице Мирјане Бобић Мојсиловић, која му је написала “добићеш посао”. Ипак, то се није догодило, па је овај Новосађанин кренуо “трбухом за крухом” у Београд.

– Стигао сам овде пре три дана и успео да нађем посао кувара у Земуну. То, наравно, није моја струка, јер сам дипломирани психолог, али сам морао да почнем да радим било шта, како бих могао да упишем курс за психотерапију. То је занимање којем желим да се бавим до краја живота – прича Сава.

Sava Pivnički

Осим дипломе психолога са Филозофског факултета у Новом Саду, овај момак има завршену средњу медицинску школу, положен приправнички испит за матичара, сетрификат из просторног планирања и уверење о положеном испиту за рад у запошљавању.

А то су само неке од његових стручних “папира”.

То све није било довољно да у свом граду нађе сталан посао. Радио је само привремено, као школски психолог, у центру за социјални рад и многе друге послове ван струке.

Иако каже да је тиме своје знање допунио праксом, Сава сматра да је, такође, само изгубио време.

– Радећи ове послове, како бих зарадио неопходни новац, скренуо сам с пута којим желим да корачам и постанем психотерапеут. Зато сам сад чврсто одлучио да завршим потребан курс у Београду и поред тога зарадим на куварском занату – објашњава Новосађанин.

„ПРЕКВАЛИФИКОВАН“

Иако он њих не дискриминише, многи послови су њему управо то радили. Због количине диплома које Сава поседује, неки послодавци су га одбијали. „Зато сад, кад се пријављујем за неки посао, уопште не наводим све своје квалификације, иако их носим у фасцикли. Ту „карту“ потежем само ако затреба, али до сад се то на жалост није догодило“, објашњава Сава.

Sava Pivnički

Сава Пивнички се нада да ће ускоро добити дуго жељени посао у струци, јер сматра да има довољно година и искуства за тако нешто. Себе назива „оптимистом с искуством“.

– Лагао бих кад бих рекао да не очекујем неку прилику, мада ми очекивања нису превелика. Без обзира шта се догоди, ја ћу наставити да се трудим и дајем свој максимум, а младим људима бих поручио да ураде исто. Нема потребе за патетисањем – каже он.

И. НЕДИЋ      24 сата

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар