Почетна » ДЕПОНИЈА ТРУЈЕ ВОЋЕ И ПОВРЋЕ? Сметлиште у Винчи деценијама ОПАСНО по околна пољопривредна насеља

ДЕПОНИЈА ТРУЈЕ ВОЋЕ И ПОВРЋЕ? Сметлиште у Винчи деценијама ОПАСНО по околна пољопривредна насеља

од admin
0 коментар

Тек када је покренут пројекат санације актуелне депоније у Винчи и изградње постројења за прераду отпада, откривено је колико је садашње сметлиште у овом делу престонице – опасно.

Како стоји у предлогу измена и допуна плана детаљне регулације санитарне депоније „Винча“, „на овом простору је током више од 20 година рада формирана типично нехигијенска депонија, што је за последицу имало загађење вода Ошљанског потока и баре, загађење околног пољопривредног земљишта и ваздуха, те затечено стање намеће потребу планског решења санације, као и проширења постојеће депоније“.

У овом документу посебан осврт је на пољопривредно земљиште које се налази у близини депоније.

„У ближем окружењу тела депоније и канала који одводи процедну воду према Ошљанској бари налазе се парцеле са повртарским културама. Житељи околних насеља (Велико Село и Сланци) традиционално се баве повртарством и снабдевају Београд поврћем. С обзиром на то да су доминантни ветрови за ово подручје из правца запад-северозапад (10,2 одсто честине) и исток-југоисток (8,8 одсто честине), најситније фракције са површине депоније засипају пољопривредно земљиште“, стоји у званичним списима.

После ових података остаје нам да се запитамо којег је квалитета воће и поврће које једемо са зелених пијаца, а које стиже са овог подручја. У Секретаријату за привреду – Сектор пољопривреде поручују да одговоре на поменута питања треба тражити од Секретаријата за заштиту животне средине.

„Што се тиче исправности пољопривредних производа који доспевају на зелене пијаце, овај секретаријат нема надлежности у контроли квалитета намирница“, наводи се у саопштењу овог последњег секретаријата.

Свесни великог еколошког проблема на локацији депоније у Винчи, они су у септембру 2017. године потписали уговор за пројекат јавно-приватног партнерства за пружање услуга третмана и одлагања комуналног отпада.

– Проблем загађења депонијом ће бити потпуно решен, било да је у питању земљиште или подземне и површинске воде. Генерисани пепео ће бити коришћен у грађевинарству, а мала количина преосталог опасног отпада ће бити третирана и претворена у инертни отпад, нешкодљив за животну средину – поручују из Секретаријата за заштиту животне средине.

Фото: Милан Илиц / РАС Србија Предстоји велико сређивање депоније

Да је садашња депонија велики проблем у томе се сви слажу, али нико од надлежних није могао да потврди да је све воће и поврће које деценијама стиже из горе поменутих насеља потпуно исправно.

ЈАКИ И НЕУГОДНИ МИРИСИ

У поменутом документу стоји и да „у току вршења редовних процеса сакупљања, третмана, рециклаже, складиштења, одлагања отпада долази до појаве емисије гасова који могу утицати на квалитет ваздуха, те ширење неугодних мириса. Најчешће су то мириси меркаптана, амонијака, водоник-сулфида који имају изузетно јак и неугодан мирис иако су им концентрације и ниже од оних које су одређене за граничне вредности”.

 

Ана Ристовић, Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар