Почетна » НУНС: СНС и прорежимски таблоиди да престану са нападима на Вукашина Обрадовића

НУНС: СНС и прорежимски таблоиди да престану са нападима на Вукашина Обрадовића

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Новинар и уредник у дневном листу Данас и бивши председник НУНС-а, Вукашин Обрадовић, последњих дана нашао се на мети напада провладиних таблоида али и високих функционера Српске напредне странке због текста „Трамп Јуниор, Хантер Бајден и Данило Вучић”, који је објавио Данасу.

У тексту Обрадовић објашњава читаоцима да су послови којима се баве најближи чланови породица носилаца високих функција од јавног интереса, тако што даје примере извештавања медија о синовима Маргарет Тачер, Доналда Трампа и Џозефа Бајдена. Исто тако легитимно је право домаћих медија да извештавају о томе са ким се дружи и фотографише старији син председника Србије Александра Вучића и да због тога не буду дискриминисани.

Помен имена председниковог сина искористили су провладини таблоиди и поједини функционери СНС-а, попут Дарка Глишића, да оптуже Обрадовића да напада децу председника Вучића и износи “најгнусније лажи”, као и да је поменути текст финансиран од стране функционера Социјалистичке партије Србије, Новице Тончева.

“Писање таблоида и изјаве појединих функционера СНС-а поводом мог текста заправо су покушај застрашивања новинара који се усуде само да спомену Данила Вучића. Такво понашање представља класичан пример притиска на медије са основном поруком шта ће вам се догодити ако се бавите овом темом”, рекао је Вукашин Обрадовић поводом најновијих напада, а доказ томе је и искључивање микрофона новинарки Н1 на конференцији за медије председника Вучића када је приликом постављања питања споменула Данила Вучића.

Независно удружење новинара Србије најоштрије осуђује спиновање и цртање мете Вукашину Обрадовића и подсећа Александра Вучића и остале функционере СНС-а да не смеју да одбијају да говоре за критичке медије, да су они службеници упослени од стране свих грађана Србије и да су њима одговорни.

Према Кодексу новинара Србије, право на приватност јавних личности је сужена, те уколико је у интересу јавности да зна податке из приватног живота јавних личности, медији имају право то да објаве. У овом случају да је син председника државе више пута виђен и фотографисан са особама из криминалног миљеа. Исто тако, објављивање ових информација не сме бити разлог за дискриминацију медија, а поготово за нападе на новинаре који извештавају о томе.

Можда ти се свиди

Оставите коментар

one × 4 =