Почетна » Црква забранила мештанима окупљање у порти зато што се буне против Рио Тинта

Црква забранила мештанима окупљање у порти зато што се буне против Рио Тинта

од admin
0 коментар

 

Одлуком Епархије шабачке, Црквеноопштински управни одбор донео је одлуку да се црквена сала и порта могу користити само за верске потребе, уз напомену да су друге врсте скупова забрањене.

Због поменуте одлуке, мештани Горњих Недељица, места које се налази у долини Јадра и које је предмет интересовања компаније „Рио Тинто“, упитили су допис патријарху СПЦ Порфирију са молбом да ревидира донето решење.

„Ова одлука је последица инцидента, кад су људи из СНС дошли да се свађају са европосланицом Виолом фон Крамон. Њих је довео један човек из Лознице, представник СНС, дошли су неким џипом… Они су нам свима правили проблеме, свађали су се, викали, провоцирали. Након тога је Епархија шабачка донела одлуку да је нама забрањено окупљање у порти цркве“, рекао је пољопривредник из села Коренита Предраг Ђурић.

Због одлуке да „Рио Тинто“ ископава литијум у долини Јадра и због најаве да би то могло трајно да угрози животну средину, крајем октобра посланица Зелених у Европском парламенту Виола фон Крамон посетила је Лозницу и Горње Недељице, а тамо су је сачекали одброници СНС, који су јој упутили низ увреда.

Душан Филиповић, адвокат Коалиције организација против корупције у заштити животне средине, рекао је за “Нову” да је забрињавајуће да се одлука о забрани односи на порту цркве.

“Разумео бих кад би рекли да је забрањено окупљање у парохијском дому, али они су рекли да нема окупљања у порти. А порта је ваљда слободна”, наводи он.

Мештани у последњих годину дана дали цркви 37.000 евра

Небојша Петковић, члан удружења “Не дамо Јадар”, рекао је да су локални мештани у последњих годину дана дали 37.000 евра за осликавање цркве и једну парцелу.

„Купили смо једну парцелу за проширење гробоља. Виола фон Крамон је била у Недељицама 28. октобра, а то је сад проблем за Цркву. Само дан касније, она је била на Косову и то у посети манастиру Високи Дечани. Тада ју је дочекао игуман Сава Јањић и врло добро се сећам да је тада тражила да се СПЦ врати отета имовина. Нису ми јасни ови двоструки стандарди – наводи он.

Наш саговорник подсећа да је крајем маја у посети Горњим Недељицама био извршни директор комапније „Рио Тинто“ Јакоб Стаусхолм, као и да је он боравио у порти Цркве Светог Ђорђа.

„Тада се нико није огласио. Наш свештеник је због доласка Виоле фон Крамон кажњен, иако је тада, кад је она долазила у Горње Недељице, био у изолацији. Никакве везе он није имао са њеним доласком, нити је могао да утиче на то. После свега, ми смо одустали од окупљања у порти цркве и веома смо разочарани због тога. Жао нам је и што се СПЦ не оглашава по питању „Рио Тинта“ и што не стаје уз свој народ. Изузев владике Григорија, који се пре неколико дана огласио, нико није подржао нашу борбу“, рекао је Петковић.

Мештани су , иначе, потврдили да Ана Брнабић не говори истину о продаји кућа „Рио Тинту“.

Подсетимо, у уторак је премијерка Србије Ана Брнабић изјавила да је „Рио Тинто“ купио све куће и сва имања у долини Јадра, те да поменутој компанији није потребан Закон о експропријацији, нити Закон о референдуму против ког грађани протестују.

„Сва она земља коју ’Рио Тинто’ односно ’Рио Сава’ поседује, сву ту земљу су купили од људи чија је та земља била и не постоји ниједна парцела коју треба експроприсати. Све су купили без икаквог мешања државе“, рекла је, између осталог, Брнабићева.

Иако је добар део кућа и имања заиста продат, тврдња да су сви продали све „Рио Тинту“ далеко је од тачне, што је за “Нову” потврдио и мештанин Предраг Ђурић.

Наш саговорник, чија се кућа налази на два километра од места где је планиран улаз за рудник, нагласио је да ће он по сваку цену бранити своје имање.

„Таман посла да је све продато. Можда су они откупили једну трећину тих површина које су планирали. Остало им је да откупе две трећине и то је имовина људи који ни по коју цену не желе да продају своје. Зато су они морали да донесу овај закон, како би изашли у сусрет „Рио Тинту“ и одузели земљу домаћинима који не желе да одступе“, рекао је наш саговорник.

Војислав Милованчевић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар