Почетна » “Пресељење амбасаде у Јерусалим није коначно”

“Пресељење амбасаде у Јерусалим није коначно”

од admin
0 коментар

 

Према њеним речима, делегација Србије је отишла у Вашингтон уз сазнање да ће бити спроне “тачке 10” и да је приштинска делегација условљавала да ће учествовати у преговорима у САД ако се међусобно признање нађе на састанку у Вашингтону.

Она каже да потписани споразум заправо “изјава о намерама” и обавезујући документ.

 

“Вучић је покушао да упозори европске званичнике да ће та тачка бити на папиру. Они су све време тврдили да то неће бити и да је то само економски споразум. Гренел је наговештавао да ће бити изненађења, али није било конкретних информација шта су изненађења”, објашњава Васиљевић, додајући да је Вучић рекао да Србија не може да настави преговоре уколико “тачка 10” остане на папиру.

“Направљена је пауза од два сата, да би након тога та тачка била уклоњена. Вучић је рекао да не може да настави преговоре уколико се буде инсистирало на овој тачки”, истиче она, најављујући наставак разговора Београда и Приштине за крај септембра.

“Наставља се прича. После 20. септембра у Србију ће доћи Ричард Гренел и Адам Болер и тад ће се наставити разговори о економији. Наставак преговора у Бриселу ће бити крајем месеца и тад ће тема бити оснивање Заједнице српских општина и економске обавезе”, навела је Васиљевић.

Она каже да пресељење амбасаде Србије у Изралеу из Тел Авива у Јерусалим није дефинитивно и да Србија то није потписала.

“Пресељење амбасаде у Јерусалим није коначна одлука. О следећим корацима ће се разговарати и то све зависи од поступака Израела након тога. Ми за сада ништа нисмо прихватили и ништа није потписано. Та тачка није на нашем папиру”, казала је Васиљевић.

На питање како су на премештање амбасаде у Јерусалим реаговале арапске земље, Васиљевић је навела да су реакције углавном биле позитивне и да Србија нема никаквих замерки.

“О томе ће председник говорити у наредном периоду”, најавила је Васиљевић.

“Лавров се извинио због Захарове”

Васиљевић додаје да је Вучић током боравка у Бриселу разговарао са министром спољних послова Русије, те да се Лавров извинио због Фејсбук поста Марије Захарове.

“Тај гест је био непримерен и недостојан њене позоције. Тај разговор се догодио док смо ми били у Бриселу, а господин Лавров се извинио због некоректног геста своје сараднице. Не могу да причам о детаљима, оно што смо хтели да кажемо је наведено је у саопштењу”, навела је она.

О положају седења у Белој кући

Васиљевић је рекла да је протокол седења у Белој кући потпуно исти за све земље, те да је Вучић седео наспрам Трампа због епидемиолошких мера.

“Да ли сте ви видели да је у Приштини било ко реаговао на то како је седео Хоти? То је протокол који је успостављен од тренутка кад је пандемија почела – како за све, тако је било и за нас”, објаснила је Вучићева саветница за медије.

 

Војислав Милованчевић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар