Почетна » БИРОДИ: Учешћем Вучића у изборима крши се и Закон о спречавању корупције, пријавили смо Пинк и Прву РЕМ-у

БИРОДИ: Учешћем Вучића у изборима крши се и Закон о спречавању корупције, пријавили смо Пинк и Прву РЕМ-у

од Други Пишу
0 коментар

Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ) саопштио је да учешће председника Србије, као маркетиншког актера у оквиру парламентарних избора, крши Закона о спречавању корупције јер се народни посланици стављају у зависан положај према председнику Републике.

Председник Србије Александар Вучић давањем имена изборној листи Српска напредна странка диже њен рејтинг, а тиме и број посланика, наводи у саопштењу БИРОДИ уз оцену да у замену за то посланици СНС не кажњавају неуставно понашање председника државе, што би по Уставу морали да ураде.

На мешање партијске и јавне функције председника Вучића је указала је и посматрачка мисија Канцеларије ОЕБС за демократске институције и људска права (ОДИХР) у свом извештају из 2020. када је наведено да је такво понашање супротно декларацији из Копенхагена из 1990, навео је БИРОДИ.

Директор Бироа Зоран Гавриловић предложио је раније да Вучић или повуче своје име из наслова листе СНС или поднесе оставку на место председника и бори се за место премијера.

У саопштењу се наводи да су те његове речи на телевизији Пинк и Прва банализоване и сведене на захтев БИРОДИ да Вучић поднесе оставку, те се оцењује да је то спиновање и да је такво понашање супротно Правилнику о заштити људских права у области пружања медијских услуга и да је због тога БИРОДИ поднео пријаву Регулаторном телу за електронске медије (РЕМ).

Foto Tanjug/ Strahinja Aćimović

ФоНет/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар