Почетна » Директор ЕПС-а Мирослав Томашевић жени дао директорску плату, а њеног брата унапредио

Директор ЕПС-а Мирослав Томашевић жени дао директорску плату, а њеног брата унапредио

од Други Пишу
0 коментар

Директор Електропривреде Србије Мирослав Томашевић по доласку на челну позицију у ЕПС-у својој супрузи дао је директорску плату. И ту није крај. Унапређен је и њен рођени брат који ради у Рударском басену “Колубара”. Иако су унапређења и повећања коефицијената уследила по доласку Томашевића на чело ЕПС-а, из овог јавног предузећа у одговорима на питања “Нове” тврде да у овим случајевима није било сукоба интереса.

У наредним месецима биће познато да ли ће Мирослав Томашевић, који је на функцији в.д. директора заменио Милорада Грчића, и остати на тој позицији имајући у виду најаву самог председника Србије Александра Вучића да ће управљане предузећима из енергетског сектора препустити Норвежанима.

До тада на челу ЕПС-а по свему судећи остаје Мирослав Томашевић.

Иако је најављен као човек из струке и неко ко долази из компаније, Томашевић је својим одлукама и потезима по доласку на чело ЕПС-а, врло брзо изазвао незадовољство код дела запослених. Управо они су у незваничним разговорима за „Нову“ указали на Томашевићев непотизам.

Како су нам рекли, Гордана Томашевић, супруга Мирослава Томашевића, у ЕПС-у обавља посао шефице Сектора за заштиту животне средине, а свега две недеље након његовог именовања за директора њој је повећан коефицијент (плате) на 6,5, чиме је практично добила директорску плату.

Према речима наших саговорника, тај коефицијент одговара коефицијенту директора сектора у том јавном предузећу, иначе радног места која је тренутно упражњено.

На питања “Нове” која су упућена директору Мирославу Томашевићу, из ЕПС-а одговарају да је током рада његове супруге у ЕПС-у њен коефицијент мењан у неколико наврата, али да нема речи о сукобу интереса.

“Последња промена била је усклађивање коефицијената запослених на пословима шефова служби упоредиве сложености и одговорности, у првом реду шефова у секторима у којима позиције директора нису попуњене. Оваква промена урађена је за више запослених. Ни у једном елементу њеног радног статуса нити биографије не може бити говора о сукобу интереса”, пише у одговорима који су нам достављени из ЕПС-а. Колики је био коефицијент и на колико је повећан нису одговорили.

Из тог предузећа навели су још и да је Гордана Томашевић обављала послове шефа неколико служби у ЕПС-у, а да је до септембра 2013. радила је у огранку РБ “Колубара”. И то није једино напредовање захваљујући породичним везама.

Према сазнањима “Нове”, од доласка Мирослава Томашевића на чело ЕПС профитирао је и његов шурак Горан Петковић, рођени брат његове супруге Гордане. Петковић је постављен на функцију координатора унапређења система квалитета у “Колубари”.

Наши саговорници наводе да је претходно био старешина класирнице у делу Колубаре – Прерада, а да је након тога прешао у површински коп Поље Б, као сменски машински инжењер са коефицијентом плате 3,0.

Извор Нове наводи да је по доласку Томашевића на место директора ЕПС, Петковић добио решење за координатора, због чега му је повећан коефицијент на чак 7.

Тако је и он добио плату у рангу директорске.

На питање директору ЕПС зашто је унапредио рођеног брата своје супруге и да ли ту има сукоба интереса, из тог предузећа одговарају да су његово “стечено радно искуство и знање били препорука за ангажовање на пословима координатора у Дирекцији РБ Колубара”.

“У оба случаја нема сукоба интереса. Родбинске везе нису биле предност, али не би требало ни да буду отежавајућа околност нити препрека за развој радне каријере било ког човека”, наводи се у одговорима ЕПС.

Како додају, Петковић ради на инжењерским пословима у РБ „Колубара“ већ 29 година.

“У огранку ‘Колубара Прерада’ провео је 21 годину, од приправничког стажа, а затим радећи на пословима од руковаоца погонске станице до старешине смене и старешине класирнице. Потом је осам година радио у огранку Површински копови „Барошевац“, као машински инжењер система”, поручују из ЕПС-а.

На наше питање, да ли је тачно да су против Горана Петковића вођени дисциплински поступци, одговор нисмо добили.

Иначе, Мирослав Томашевић постављен је за в.д. директора ЕПС-а у марту прошле године. У том предузећу није ново лице. Својевремено је био и директор за унапређење система у ТЕНТ-у.

Његово име налазило се на списку од девет кандидата који су се пријавили на конкурс за директора ЕПС-а 2017. године. Он је, како је писала „Нова“, иначе једном одлазио из ЕПС -а. Он је наиме 2006. године поднео пријаву за споразумни престанак радног односа уз исплату стимулативне накнаде. Тада је, према нашим сазнањима, добио новац у вредности данашњих 8.000/7.000 евра. У ЕПС се вратио 2013. године.

Наташа Латковић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар