Почетна » Потврђено ЕП прави документ за изборе

Потврђено ЕП прави документ за изборе

од admin
0 коментар

 Дачић је потврдио и писање Нова.рс да ће представници Европског парламента израдити документ с предлозима на који начин да се одрже поштени и фер избори.

„Главни закључак данашњег састанка је, да ће, на основу свега што је речено, конфасилитатори(представници ЕП) израдити предлог свих мера и решења које би онда требало сви учесници да размотре“, навео је он.

На почетку обраћања, Дачић је изразио задовољство што су представници ЕП дошли у Србију да посредују дијалогу, те да је реч о веома успешном и значајном догађају.

“Овај први круг разговора је послужио да се изнесу ставови о очекивањима од овог дијалога. Разменили смо мишљења по питању медија, истакли неке друге теме о којима би требало да буде речи у овом дијалогу. Договорили смо да следећи састанак буде 17. и 18. септембра”, навео је Дачић.

Говорећи о атмосфери током дијалога, Дачић је рекао да је она била конструктивна, али да је било речи које он, како каже, не жели да помиње.

“Вређали су се преко медија поједини учесници дијалога. Ми смо показали добру веру. Мислим да је важно за успешност дијалога да предлози буду реалистични, оствариви и одрживи. Ако се тако будемо понашали, мислим да ћемо остварити наш главни задатак да сви изађу на изборе и да се се никоме не ствара алиби да баца љагу на Србију”, поручио је он.

Чланица делегације Европског парламента, Тања Фајон, такође је потврдила да ће бити израђен радни документ који ће послужити, како каже, као подлога за разговоре који ће се наставити у септембру.

„Наш циљ је да дамо подршку Србији на путу ка ЕУ и да побољшамо услове за изборе који ће бити следеће године. Дуго је трајала расправа о слободи медија. Различити су ставови, било је много предлога, али једно је сигурно – слобода , независност и кредибилитет медија представљају европске вредности. Зато ће наш радни документ бити такав да ће допринети побољшању положаја медија у Србији“, напоменула је она.

Фајон је нагласила да је важно да Србија напредује ка Европској унији и да је због тога важно омогучити услове за равноправно учешће свих партија на изборима.

„Важно је да сви грађани имају могућност да бирају на демократски и поштен начин на следећим изборима. Обећавам да ћемо све све што је нашој моћи учинити да до тога дође“, истакла је она.

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик је као највећи успех преговора издвојио чињеницу да су заједно седели представници политичких странака и покрета који, како је рекао, до сада нису могли да седе за истим столом.

„Они су сви остали за столом до краја, имали смо конструктивне и отворене разговоре, сложили смо се око даљих корака. Вратићемо се у Београд 17. и 18. септембра. Циљ дијалога је да сви који желе да се баве политиком у Србији учествују на изборима“, казао је Билчик.

Навео је да је дијалог уз подршку ЕУ и Скупштине Србије „веома важан део“ европског пута Србије и да састанци показују „колико је Србија посвећена европској перспективи“.

Уводни део дијалога почео је јуче у 9 сати ујутру, сусретом представника ЕП, Тање Фајон, Владимира Билчика и Кнута Флекенштајна са председником Скупштине Србије, Ивицом Дачићем.

Након што је завршен састанак, у 10:30 је отворена друга фаза разговора, на којој, у име СНС, учествују посланици Владимир Орлић, Сандра Божић и Маријан Ристичевић.

Састанком председава председник Скупштине Србије и лидер СПС, Ивица Дачића, а дијалогу присуствује и његов страначки колега Вељко Одаловић.

Испред групације Удружена опозиција Србије, коју предводи Народна странка, на дијалогу учествују Вук Јеремић, Стефан Јовановић, Слободан Самарџић, Лидија Мартиновић, Ђорђе Вукадиновић.

Странку слободе и правде, на састанку представља Љубан Панић који ће говорити у оквиру сесија која се односи на стање медија, док Инцијативу Не давимо Београд на преговорима представља професор са Факултета политичких наука, Ђорђе Павићевић.

Испред Нове странке, на састаку је био Арис Мовсесијан, а у име Савеза војвођанских Мађара на дијалогу је говорила Еливра Ковач.
Заједно за Србију делегирао је председника те партије Небојшу Зеленовића као свог представника, а исто је учинила и ДС са својим лидером, Зораном Лутовцем.

На састанку је учествовао и бивши председник Србије, Борис Тадић, председник ПСГ, Павле Грбовић, лидери покрета ДЈБ и Двери, Саша Радуловић и Бошко Обрадовић, као и народни посланик Муамер Зукорилић, председник ЛСВ, Ненад Чанак и бивши министар и председник Социјалдемократске партије, Расим Љајић.

Подсетимо, представници Европског праламента јуче су се у вили Мир састали и са председником Србије, Александром Вучићем.

Дијалог власти опозиције настављен је данас, док ће се друга рунда разговора одржати средином септембра кад се очекује нови долазак европарламентараца у Београд.

Војислав Милованчевић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар