Почетна » Јеремић: Домаћи предузетник и пољопривредник је кључ одрживости српске државе

Јеремић: Домаћи предузетник и пољопривредник је кључ одрживости српске државе

Изјава председника Народне странке Вука Јеремића

од Други Пишу
0 коментар

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је најважнији циљ те странке у економији да преоријентише српску привреду на домаћу производњу и предузетништво, јер је домаћи предузетник и пољопривредник „кључ одрживости српске државе“.

„То је човек који неће да диже сидро када удари светска криза, јер нема где одавде да оде. Њега не занима само профит и колике субвенције добија од државе, него и да ли и како може да се лечи, у какву му школу иду деца, да ли су телевизије тровачнице и да ли се безбедно осећа на улици“, рекао је Јеремић на седници Главног одбора Народне странке.

Јеремић је истакао да Народна странка нуди програм економских мера чија би примена значајно ублажила последице долазеће економске кризе и омогућила Србији да постане велики извозник хране.

„Преживеће они који буду производили храну и енергенте, а тешко онима чија се привреда заснива на грађевинско-банкарском мехуру и јефтиним међународним кредитима. Србија може да из кризе изађе јача ако се стратешки окренемо пољопривреди и производњи хране“, рекао је Јеремић.

„Огроман новац ће да буде уложен у нове технологије за производњу вештачког ђубрива – само у Бразилу 100 милијарди долара у наредних годину дана, на пример. Када би се Србија истински окренула пољопривреди, за недељу дана бисмо пронашли милијарду евра за такве пројекте, уместо што странцима дајемо и до 150.000 евра по радном месту за производњу сапуна и чоколаде“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да економски програм Народне странке садржи одређене „ватрогасне“ мере, које би држава требало одмах да примени, као и стратешке мере, које ће бити примењене када Народна странка дође на власт.

„Први корак ка доласку на власт су локални избори који ће бити одржани најкасније за две године, и зато морамо одмах да кренемо у припреме за њих. За то ће нам бити потребна савезништва и партнерства, које морамо пажљиво бирати“, рекао је Јеремић.

„Као странка десног центра која јако полаже на заштиту животне средине и жели да Србија у будућности буде уређена као савремено европско друштво, можемо да градимо партнерски однос са ’зеленима’, можемо са онима који су искрени ’европејци’ и са онима који искрено гаје своја десна уверења. Не можемо са преварантима и са издајницима. Приликом прављења савезништава морамо имати на уму да пред грађане изађемо чистог образа“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да је Народна странка уочи почетка изборне кампање била изложена завери чији је циљ био да та странка постане „лака мета за преузимање и да буде стављена под чизму“.

„Отпадницима из наших редова који су у томе учествовали нека служи на част то што су урадили. Никоме се до сада није посрећило напуштање Народне странке. Сви који су искочили из нашег воза незадовољни својим местом у купеу или брзином којом се крећемо остали су иза нас, а ми идемо даље, и данас имамо највећу посланичку групу од свих опозиционих странака у Скупштини Србије“, рекао је Јеремић.

Јеремић је оценио да ће председник Србије и СНС-а Александар Вучић пристати на нове изборе у Београду само ако буде потпуно сигуран да ће на њима победити, и додао да је „спуштање тензија у друштву“ било оправдање за састанак Вучића и председника ССП-а Драгана Ђиласа на којем је се разговарало и о новим изборима.

„Резултат тог ’спуштања тензија’ је да у Скупштини Београда неће бити Душка Вујошевића, а да ћемо следеће недеље за градоначелника добити Александра Шапића. Резултат је да не знамо када ће бити окончани избори у Великом Трновцу и да ли ћемо владу добити до дубоко у јесен. Да ли ће бити струје и огрева, и по којој цени. У међувремену, Рио Тинто хвата нови замах, као и извршитељи, инфлација је ван контроле, а народ се осећа преварено. Е, баш вам хвала на том спуштању тензија, одлично сте то урадили”, рекао је Јеремић.

„Избора у Београду ће бити само ако ’спуштачи тензија’ наставе сада већ очигледно приближавање режиму. Где су им сада ’партија и братија’, шта је било са предизборним обећањима, да ли су ’промене из корена’ то да их на Пинку напрасно почну да зову господом“, упитао је Јеремић.

Јеремић је навео да Србија приликом одлучивања о томе да ли да уведе санкције Русији мора пре свега водити рачуна о својим интересима.

„Ствара се погрешан утисак да европски пут Србије првенствено зависи од спољнополитичког одређивања, које није небитно, али ми данас ка ЕУ не идемо из других разлога. Коме је европска будућност Србије на срцу, требало би да учини све да се ослободимо ове диктатуре која је највећа препрека на нашем путу ка Европи и далеко већи проблем од спољнополитичког сврставања“, закључио је Јеремић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар