Почетна » Јеремић: Увести служење војног рока по угледу на Аустрију и Швајцарску

Јеремић: Увести служење војног рока по угледу на Аустрију и Швајцарску

од Други Пишу
0 коментар

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да је Србији у 21. веку неопходна јака и добро обучена војска, а пошто се определила за војну неутралност, једини начин да се то постигне је увођење служења војног рока, флексибилног и савременог, као у Аустрији или Швајцарској.

„Искусна и стручна дипломатија је кључно оружје у рукама малих народа, поготово оних којима су историја и географија такве да су неизбежно оптерећени безбедносним изазовима, али та дипломатија мора бити потпомогнута аутономним капацитетом да се народ и држава одбране уколико околности то захтевају“, рекао је Јеремић у Параћину, где је одржана Изборна скупштина Општинског одбора Народне странке.

„Тешко је поредити се са Израелом, по било ком критеријуму. Али нико не може да спори да се од њих много тога може научити“, додао је Јеремић, који је бивши министар спољних послова Србије и бивши председник Генералне скупштине УН.

Јеремић је навео да на Блиском истоку букти рат и да би оно што се догађало претходних дана могло да буде „ништа у односу на оно што ће се догађати у наредним данима“.

„Више бих волео да Србија у будућности много више буде Израел, а много мање Хамас. Нисам сигуран да је то данас случај, иако су Срби на Косову и Метохији најугроженији народ западно од украјинског фронта. Дао Бог да једног дана и у Србији свест народа буде као у Израелу око тога шта је оно око чега себи можемо да дозволимо да се свађамо и делимо, а око чега не. Сви морамо бити као један када су народ и држава у опасности“, рекао је Јеремић.

„Да ли смо у стању да одбранимо наш народ и државу на Косову и Метохији? Догађаји у последњих неколико недеља не пружају нам сигурност с тим у вези. Изазови и непријатељи неће отићи сами од себе. Морамо се на озбиљан начин консолидовати као народ и држава и изаћи са стратешким решењима за 21. век ако не желимо да овај век буде последњи у историји српског народа“, додао је Јеремић.

Председник Народне странке је рекао да недавни догађаји у Бањској представљају упозорење да неко може да запали ситуацију на Косову и Метохији преко ноћи.

„Морамо што пре појачати капацитете да аутономно одбранимо народ и светиње на Косову и Метохији, а то могу урадити само институције Србије, укинуте Бриселским споразумом 2013. године. Нема тог паравојног и тајног механизма који је у стању да на трајан начин одбрани српски народ и наше светиње“, рекао је Јеремић.

„Институције државе Србије, расформиране Бриселским споразумом, морају поново бити успостављене на Косову и Метохији, пре свега цивилна заштита, потом правосуђе и на крају полиција. Да бисмо то урадили, морамо наступити институционализовано као држава Србија кроз одлуке скупштине које ће извршна власт спровести у дело. Не тајно, не испод стола, не на начин који може да се заврши наопако, него како Устав и закони то налажу“, додао је Јеремић.Јеремић је позвао председника Скупштине Србије Владимира Орлића да по хитном поступку закаже седницу Скупштине Србије о Косову и Метохији на којој би била договорена јасна, принципијелна и чврста државна политика.

„Сваки следећи корак је незамислив ако остане на снази ’француско-немачки’ план за независност Косова и Метохије, јер он јасно и недвосмислено предвиђа потпуно заокруживање независности ’Косова’ уз сагласност Србије, која је за сада дата усмено“, рекао је Јеремић.

„Србија мора бити спремна да се брани, а да би то било могуће, мора се постићи договор о елементарним питањима или ћемо завршити у фрустрацији, биће нам неко други крив и остаће само горчина и пепео“, закључио је Јеремић.

За председницу Општинског одбора Народне странке Параћин изабрана је Ива Матић, а изабрани су и делегати за Скупштину Народне странке, заказану за 22. октобар.

Можда ти се свиди

Оставите коментар