Почетна » СафеЈоурналистс: Забринутост због недавних догађаја који се тичу новинара у Албанији

СафеЈоурналистс: Забринутост због недавних догађаја који се тичу новинара у Албанији

од Други Пишу
0 коментар

У светлу недавних таргетирања новинара у Албанији, СафеЈоурналистс мрежа осећа се принуђеном да изрази забринутост и тражи колективну пажњу због забрињавајућих инцидената којима су погођени Арманд Бајрами (А2ЦНН), Ђерђа Зефи (Памфлети) и Парид Дадо (Визион Плус).

Физички напад на Ђерђа Зефија, власника портала Памфлети, на улици у Тирани 3. октобра 2023. изазива забринутост у погледу безбедности новинара у Албанији. Мрежа цени брзу реакцију полиције и покретање истраге о овом чину насиља. Без обзира на то, СафеЈоурналистс мрежа позива да истрага буде не само брза већ и темељна и транспарентна, како би се осигурало да починиоци буду изведени пред лице правде.

Не може да се не спомене инцидент у коме су учествовали Парид Дадо, сниматељ Визион Плус-а и Фљамур Нока, истакнути члан Демократске партије Албаније, током седнице парламента 5. октобра 2023. године. Чин физичке агресије на медијског радника изазива забринутост за безбедност и поштовање новинара у политичким просторима. Иако признајемо извињење господина Ноке и интервенцију председнице парламента Линдите Николе, од суштинског је значаја да овај инцидент подстакне шире размишљање о неговању културе нулте толеранције према било ком облику застрашивања или напада на новинаре, посебно од стране политичара и јавних личности.

На крају, неовлашц́ено коришц́ење личних података Арманда Бајрамија, заједно са подацима његове супругое Есионе Кономи у различитим приликама у септембру и октобру 2023. године, наглашава постојец́е дигиталне рањивости са којима се суочавају новинари. Овај инцидент наглашава потребу за разматрањем побољшања дигиталних заштитних механизама и имплементације постојаних протокола сајбер безбедности за новинарску заједницу. Сафе Јоурналистс мрежа апелује на надлежне органе да пажљиво истраже овај случај како би се осигурала одговорност и спречило понављање таквих дигиталних кршења у будуц́ности.

Блерјана Бино, истраживачица СафеЈоурналистс мреже у Албанији, напомиње: „Најважније је да ови догађаји покрену не само разговоре вец́ и опипљиве акције, и омогуће окружење у којем новинари могу да пролазе кроз физичке, политичке и дигиталне просторе, ослобођени од претњи, застрашивања и физичких напада.”

СафеЈоурналистс мрежа, која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, најоштрије осуђује нападе на новинаре у Албанији и позива надлежне институције да што пре реагују и покажу да они нец́е толерисати.

СафеЈоурналистс мрежа ће обавестити релевантне националне и међународне заинтересоване стране о овим случајевима.

Можда ти се свиди

Оставите коментар