Почетна » Јовановић: Србија изгубила финансијску сувереност, ММФ навлачи власт на суманута задуживања

Јовановић: Србија изгубила финансијску сувереност, ММФ навлачи власт на суманута задуживања

од Други Пишу
0 коментар

Шеф посланичке групе Народне странке Стефан Јовановић изјавио је да власт планира да следеће године дуг Србије повећа за чак 9,3 милијарди евра, што значи да ће само у једној години укупан дуг бити повећан за готово трећину, са 35 милијарди евра на 44,3 милијарде, и да се „режим задужује као да сутра не постоји“.

„Србија само за изложбу Експо 2027 планира да се задужи 12 милијарди евра, колико се отприлике и Грчка задужила за Олимпијске игре. То је огроман простор за корупцију и исисавање народног новца из буџета“, рекао је Јовановић телелвизији КТВ из Зрењанина.

Јовановић је подсетио да је Грчка упала у дужничко ропство, па је Немачка хтела да јој узме нека острва зато што Грчка није могла да враћа кредите.

„Да ли ће Србији да одузму електрану Ђердап, руднике и природна богатства? Плениће нам имовину ако се настави оволико задуживање“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да министар финансија Синиша Мали каже да Међународни монетарни фонд (ММФ) тврди да Србија може још да се задужи.

„ММФ, међутим, ’навлачи’ Србију да се додатно задужи јер смо ми под овом влашћу изгубили финансијску сувереност. У Србији више нема домаћих банака, него само страних које грађанима ’деру кожу с леђа’ и Србија постаје зависна од задуживања и међународних финансијских институција“, рекао је Јовановић.

Јовановић је истакао да грађани више не могу да издрже оволику инфлацију и поскупљења хране.

„Реч је о безобразлуку великих трговинских ланаца који се богате на муци народа и само прошле године су имали приход већи и за 150 одсто због великих трговинских маржи. Зато су производи направљени у Србији скупљи у Србији него у околним државама“, рекао је Јовановић.

„Зато је потребно увести порез на екстрапрофит и ограничити марже трговинским ланцима, а истовремено порез на основне животне намирнице смањити са 10 одсто на један одсто“, закључио је Јовановић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар