Почетна » Београд је остао без планираног комплекса централне ватрогасне станице захваљујући Новаку Недићу

Београд је остао без планираног комплекса централне ватрогасне станице захваљујући Новаку Недићу

од Други Пишу
0 коментар

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић је у септембру ове године положио камен темељац за изградњу новог пословног објекта Сектора за ванредне ситуације поред већ изграђене мале ватрогасне станице у улици Ђорђа Станојевића у Блоку 67а на Новом Београду. Извођач радова на изградњи ове ватрогасне станице је била фирма Еко Боx Контејнери доо која је у септембру 2021. урадила и урбанистички пројекат за ватрогасну станицу и седиште Сектора за ванредне ситуације на овој локацији.

Овај урбанистички пројекат је усвојен иако је у супротности са планом вишег реда – Планом генералне регулације мреже ватрогасних станица којим је од 2013. предвиђено да комплекс централне ватрогасне станице са новим пословним објектом Сектора за ванредне ситуације буде изграђен на дупло већој парцели на углу Милутина Миланковића и Омладинских бригада у Блоку 40, а не у Блоку 67а на Новом Београду. Спорни урбанистички пројекат је урађен на иницијативу инвеститора МУП – а РС, а на основу Закључка Владе РС који је потписао Генерални секретар Владе РС Новак Недић у мају 2021. године, само четири месеца пре израде овог урбанистичког пројекта.

Овим Закључком је Влада РС одлучила да пренесе право јавне својине над парцелом у Блоку 67а са града Београда на Републику Србију за потребе изградње ватрогасне станице. Проблем са променом парцеле је што је парцела у Блоку 67а дупло мање површине од минималне прописане па је самим тим неусловна па је овим онемогућено да се комплекс централне ватрогасне станице изгради у пуном планираном капацитету.

Ватрогасна станица која је изграђена у Блоку 67а уместо у Блоку 40 је према Плану генералне регулације мреже ватрогасних станица требало да буде централна ватрогасна станица, односно комплекс од 3 објекта – једног административног објекта од 4 спрата, једне ватрогасне станице висине 1 спрата и приземног објекта за обуку ватрогасаца. Укупна површина комплекса је требало да буде преко 1 хектара, док је урбанистичким пројектом који је израдила фирма Еко Боx Контејнери доо ова површина преполовљена. Пошто је спратност објеката у урбанистичком пројекту иста као у Плану генералне регулације мреже ватрогасних станица, а површина парцеле је дупло мања то значии да су капацитети комплекса централне ватрогасне станице дупло смањени.

Према истакнутој грађевинској табли извођач радова на новопланираном објекту Сектора за ванредне ситуације у Блоку 67а за који није објављена јавна набавка је фирма WД Цонцорд Wест доо. Међутим, број парцеле за коју је потврђен урбанистички пројекат који је израдила фирма Боx Контејнери доо у септембру 2021. се не поклапа са бројем парцеле са грађевинске табле за изградњу пословног објекта за Сектор за ванредне ситуације. Такође, на порталу ЦЕОП-а на којем се објављују грађевинске дозволе нема података о подношењу захтева за издавање грађевинске дозволе од стране МУП-а Србије који је инвеститор, због чега су подаци са грађевинске табле упитни.

У међувремену је власник парцеле на којој је требало да буде изграђена централна ватрогасна станица у Блоку 40 постала фирма Раилwаy Цитy доо која је изградила станичну зграду главне железничке станице “Београд Центар” на Прокопу. Фирми Раилwаy Цитy доо је за изградњу пословног комплекса уступљена плоча железничке станице на Прокопу, а поред овога је ова фирма планирала да гради облакодере у насељу Стјепана Филиповића, које је било угрожено због опасности од покретања привремено санираног клизишта услед изградње.

План детаљне регулације за насеље Стјепана Филиповића је одбачен због доказаног високог ризика и угрожености станара насеља Стјепана Филиповића због планиране изградње облакодера. Након тога је планирани стамбено–пословни комплекс премештен у Блок 40 на Новом Београду. У децембру 2022. године је Комисија за планове одобрила фирми Раилwаy Цитy доо урбанистички пројекат за изградњу стамбено–пословног комплекса површине преко 38.000 квадрата у Блоку 40 на парцели која је од 2013. године планирана за централну ватрогасну станицу.

Да ствар буде још гора, намена парцеле у Блоку 40 је промењена у Плану генералне регулације Београда мимо јавног увида у измене и допуне плана одржаног у децембру 2021. године. Парцела је оригиналним планом била предвиђена за комплексе јавних служби, да би ван очију јавности намена била промењена тако да погодује изградњи стамбено-пословног комплекса. На овај начин је јавност обманута и грађани су остали ускраћени за прилику да поднесу примедбе на промену намене. За овако грубо кршење процедуре можемо да захвалимо Комисији за планове која врши техничку контролу планова и директно утиче на завршну верзију плана о чијем се усвајању даље одлучује на седници Скупштине града Београда.

На примеру ватрогасне станице на Новом Београду опет видимо како се јавни интерес упорно игнорише док се излази у сусрет инвеститорима. Сада ће грађани целог Београда остати ускраћени за централну ватрогасну станицу неопходног, дупло већег капацитета, а ову малу ватрогасну станицу у Блоку 67а могу да сматрају не баш тако утешном наградом до неких сретнијих времена када ће јавни интерес, а не профит инвеститора бити на првом месту.

Можда ти се свиди

Оставите коментар