Почетна » Лопандић: Непопуларност режима СНС-а у Европи достиже врхунац

Лопандић: Непопуларност режима СНС-а у Европи достиже врхунац

од Други Пишу
0 коментар

Потпредседник Србија центра проф. др Душко Лопандић изјавио је да расправа у Европском парламенту око избора у Србији и предлог појединих партија које траже међународну истрагу показатељ да је режим на најнижем нивоу, када се ради о угледу, у Европи од како су дошли на власт.

„Постоји један континуитет опадања угледа и утицаја Србије у Европском парламенту и институцијама Европске уније. Степен непопуларности СНС режима стално расте и, чини ми се, да је достигао врхунац. Власт све више улази у ситуацију у којој је био режим деведесетих. Успели су да попусте на теми Косова и Метохије и да нас заглаве на теми ЕУ“, рекао је Лопандић у емисији Иза вести.

Лопандић се осврнуо и на редну верзију Резолуције Европског парламента која је објавјена.

„Када читате нацрт резолуције имамо два става – један који инсистира на међународњ истрази, а други ЕПП-а и Билчика који тражи од српске власти и институција да се они реше овај проблем. Надам се да ће парламент изгласати форму у којој се тражи истрага било да је то ОЕБС или Венецијанска комисија“,

Он је напоменуо да у Европској народној партији став није јединствен јер „за разлику од Владимира Билчика, један део доводи у сумњу изборни процес и критикује власт у Србији“.

„Помиње се у резолуцији како председничка функција треба да симболиште јединство, а код нас је управо супротно. Ми смо у ситуацији заробљене земље и заробљених институција. Да бисмо изаши из тога неопходна је велика енергија како у земљи тако и у међународној заједници“.

Коментаришући јучерашње конституисање Скупштине Србије Лопандић је истакао да је то најбољи показатељ „докле је доведена земља драстичним намештањем избора“.

„Није питање ко ће колико да добије мандата, већ како ће ова земља да профункционише. Имамо власт која потпуно дрско и безобразно намешта изборе, а онда каже да су избори били потпуно регуларни. Имамо локалне изборе у јуну. Не можемо да идемо даље као друштво ако се ова пракса настави“.

Поводом сутрашње седнице Савета безбедности УН-а на којој ће се расправљати о Косову и Метохији Лопандић истиче да је то порука западних сила Куртију и власти у Приштини „због понашања и иритације коју је изазвао према западним силама“.

„Мислим да је Курти показао изузетан ниво резистентности када се ради о политици коју спроводи а та политика је далеко од тога што предвиђа Охридски споразум. На терену се најбоље види да он то не спроводи у односу према српској заједници“, закључио је Лопандић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар