Почетна » Не давимо Београд: Културно-историјско наслеђе препуштено вољи инвеститора

Не давимо Београд: Културно-историјско наслеђе препуштено вољи инвеститора

од Други Пишу
0 коментар

У претходне две недеље, срушена су два културно-историјски вредна објекта на Врачару и Косанчићевом венцу, а да је изостала рекација Завода за заштиту споменика културе.

Уместо да заштите културно-историјски вредне објекте у Београду, напредњачка власт се понаша као саучесник безобзирних инвеститора и омогућава им да заобилазе законску заштиту објеката и амбијенталних целина или у потпуности окреће главу и игнорише кршења закона и нелегалну градњу. У централним градским општинама најчешће жртве управо су културно-историјски вредни објекти које би Завод за заштиту споменика културе требао да штити.

На Врачару је пред бахатим инвеститорима пала још једно старо здање из 19. века. Ова кућа срушена је без адекватних дозвола, због чега је инспекција затворила градилиште. Међутим, после пар дана рушење је настављено и завршено, а инвеститор неће одговарати као што није одговарао ни инвеститор који је рушио вилу у Интернационалних бригада 47.

Други објекат је кућа на адреси Косанчићев венац 7, која је такође срушена без адекватних дозвола, али реакција грађевинске инспекције је изостала. Кућа се налази у оквиру заштићене целине Косанчићев венац, што значи да се сви радови морају одвијати уз сагласност Завода. Инвеститори су имали дозволу за адаптацију и доградњу, што је такође урушавање целине, а они су објекат срушили у потпуности.

Инвеститори од краја 2020. користе намерну тромост система. Тада је истекла претходна заштита многим вредним објектима у граду, а након истека претходне, требала би да се усвоји трајна заштита. Међутим, трајна заштита није усвојена јер се чека стављање на седницу Владе већ више од годину дана.

„Из ова два примера видимо да институције намерно избегавају да уведу заштиту објеката, како би помогле инвеститорима да зараде на уштрб архитектонског наслеђа, а претходно усвојене заштите намерно не спроводе“ – изјавио је Добрица Веселиновић, шеф одборничке групе Не давимо Београд у Скупштини града Београда и поручио да Београд има много важних објеката које би требало заштити.

Покрет Не давимо Београд позива Завод за заштиту споменика културе и грађевинску инспекцију да почну савесно да обављају свој посао и спасу преосталу заоставштину нашег града од бахатих инвеститора, а Владу да усвоји заштите које су истекле или да за то сносе одговорност.

Не давимо Београд / Зелено-леви фронт

Можда ти се свиди

Оставите коментар