Почетна » Не давимо Београд: Захтевамо повећање дечијег додатка и проширење његовог обухвата

Не давимо Београд: Захтевамо повећање дечијег додатка и проширење његовог обухвата

од Други Пишу
0 коментар

Захтевамо хитно повећање дечијег додатка и повећање цензуса, односно омогућавање што већем броју људи да се квалификује за ову социјалну меру. Несхватљиво нам је да у земљи у којој деца, млади и родитељи трпе највеће ударе економских изазова, инфлације, кризе станарина, незапослености и лоших услова рада, износ дечијег додатка буде овако мали.

Најновије повећање од само 300 динара, није стварно увећање већ је суштински смањење дечијег додатка ако се у обзир узме годишња инфлација од преко 15 посто. Решењем ресорног министра Николе Селаковића износ дечијег додатка се одређује у износу од 3.830 динара. Имајући у виду тренутну висину инфлације од 15 посто, ово повећање је потпуно недовољно. По тренутним ценама, за читав износ дечијег додатка могуће је купити само два паковања Памперс пелена, док бројне друге дечије потребе остају ускраћене.

У амандманима на предлог буџета за 2023. годину, посланици Не давимо Београд предложили су повећање износа дечијег додатка на 4.500 динара. Такође смо предложили да се обухват деце покривене дечијим додатком са 245.000 повећа на 415.000. Овај циљ би могао бити постигнут када би се цензус за остварење права на дечији додатак подигао на најмање 15.000 динара. Тренутни цензус од 11.490 динара нажалост велики број угрожених породица оставља испод прага за остваривање дечијег додатка.

Ускраћивање права на социјалну заштиту није само присутно у случају дечијег додатка. Применом Закона о социјалној карти је чак 22.000 корисника различитих видова социјалне помоћи остало ускраћено за надокнаде које би им помогле да преброде тешке животне околности. По пооштреним критеријумима било је чак довољно да сте негде сакупили и наплатили секундарне сировине да бисте били скинути са одређених социјалних програма. Истовремено је у потпуности занемарена улога социјалних радника у спровођењу социјалне политике.

Покрет Не давимо Београд захтева да власт престане са праксом ограничавања помоћи угроженим грађанима и почне са укључивањем што већег броја угрожених грађана у програме социјалне политике.

Можда ти се свиди

Оставите коментар