Почетна » Пацоли: Послали смо снажан сигнал Београду да желимо помирење

Пацоли: Послали смо снажан сигнал Београду да желимо помирење

од admin
0 коментар

Беџет Пацоли је у интервјуу за Дојче веле рекао да „ни Србија не би требало да блокира наше иницијативе за учлањење у међународне организације“.

„Ја мислим да бисмо ми могли да се учланимо и сада у Унеско, али желимо да споразум са Србијом буде што богатији и да у том споразуму буду обухваћена и та питања“, рекао је Пацоли.

Види, указао је, позитивне помаке и од Београда и сматра да нема места критици иницијативе председника Александра Вучића за унутрашњи дијалог о Косову.

„На то би требало да се гледа као на конструктиван покушај за решавање проблема и од тог њиховог дијалога требало би узети само позитивне ствари, оне које могу да се користе у наставку дијалога Косова и Србије. Србији је јасно да би помирење са Албанцима могло да допринесе региону и самој Србији. Нама је такође јасна реалност коју имамо“, навео је.

Додао је да је „Србија консолидована држава која има дугу граничну линију са Косовом, док је Косово с друге стране један од важних економских партнера Србије“.

Сматра да би Приштина требало да интензивира дијалог по питању слободе кретања људи, капитала и идеја како би побољшали животни стандард.

„Србија зна да ће дан помирења са Косовом доћи и да ће на крају бити постигнут споразум о помирењу. Радујем се помирењу пошто од тога профитирају и Косово и Србија, али и регион“, рекао је Пацоли.

Сматра да је за време претходне владе дошло до застоја у признавању косовске самосталности, те додао да његова агенда предвиђа јачање дипломатских односа са свима, а посебно са државама које нису признале косовску независност.

„Признавање независности Косова за нас је најважнији процес и ми на том путу нећемо стати“, каже Пацоли.

Навео је да демаркација са Црном Гором мора да буде решена, да је уговор потписан, да га је Црна Гора ратификовала и да је то питање де јуре завршено.

„Ја немам никакав проблем с тим пошто сматрам да би споразум требало да се поштује. Ми немамо никакав конфликт с Црном Гором, али је наша јавност подељена по том питању. То се види и у косовском парламенту. За Црну Гору је питање споразума затворено, тако да би ми овде требало да видимо како ћемо да га решимо.

Не види, каже, да „Црна Гора жели косовску територију или да Косово жели да присвоји територију Црне Горе“.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар