Почетна » Петар Бошковић: Немојте Војску трошити зарад личног маркетинга и скривања политичких тема

Петар Бошковић: Немојте Војску трошити зарад личног маркетинга и скривања политичких тема

од Други Пишу
0 коментар

Члан покрета СРЦЕ некадашњи Начелник управе за односе са јавношћу Војске Србије Петар Бошковић гостујући на телевизији Нова С честитао је припадницима Војске њихов дан са жељом да им стандард и бенефиције буду боље. Рекао је да је основна намена вежбе која је организована за Дан Војске да буде „телевизична“ и да то није ни вежба у правом смислу ни приказ наоружања и технике већ је послужила „маркетиншком захвату“ да се прикрије практично предавање и поклањање Косова.

Огроман новац је потрошен на ову „представу“ који је могао боље да буде употребљен – додао је Бошковић и подсетио да је 2012. године када је Вучић био министар дневница била 2160 динара а да је данас после 10 година 500 динара.

Овај режим малтретира војску непотребним одвођењем у копнену зону безбедности, дежурствима и подизањем тензија где се Начелник Генералштаба јавља из аутомобила.

На питање колико је реално да војска буде употребљена на Косову Бошковић каже да смо 1999. године имали између 120 и 140 хиљада војника који су ушли на Косово. Ми данас ту могућност немамо плус су ту данас и 2 НАТО базе једна је у Босни а једна на Косову. И глупо је, како он додаје, „плашити мечку решетом“.

Када су у питању улагања у Војску Бошковић каже да је добро све што се набави јер је све војсци потребно. Међутим ми имамо 250 тенкова и 60 посада а да не говоримо о 2500 возила. У последњих 5 година из Војске је отишло 10 хиљада људи и ту није крај. Просек старости наше војске је 44 године и једна је од најстаријих у Европи. Велики број официра ће ускоро отићи у пензију и то ће бити проблем „Крајње је време господо да дижете плате и бенефиције а не да их смањујете и раубујете војску“ поручио је Бошковић.

На питање о високим платама за планиране специјалне јединице он каже да су то јако лоше поруке које се шаљу људима по дубини поготово онима на почетку каријере. Велики проблем је, истиче Бошковић, погрешно руковођење и командовање где се оптерећују људи из жеље да се неко додвори и због тога људи одлазе.

Када је у питању планирана вежба са НАТО упркос одлуци да се док траје сукоб у Украјини не раде вежбе са иностраним партнерима он каже да у вези тога нико неће да буде искрен и да каже да уколико се не увежбамо са њима ми нећемо моћи да идемо у мировне мисије. Није то данас популарно рећи али од 2007 године па до данас не постоји официр да није завршио по НАТО стандарду генералштабну школу и школу националне одбране. – објаснио је Бошковић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар