Почетна Друштво НУНС: Жртвоване колеге РТС-а не смеју бити заборављене

НУНС: Жртвоване колеге РТС-а не смеју бити заборављене

од Други Пишу
0 коментар

Двадесет четири године након овог смртоносног догађаја јавности и даље нису познате све чињенице које су довеле до убиства 16 људи у РТС-у. Остало је нејасно ко је у НАТО Алијанси донео одлуку да се гађа медијска кућа, за коју је било евидентно да није евакуисана и да у њој раде цивили; као ни ко је донео одлуку, у тадашњој власти СР Југославије и Србије, да се, за разлику од запослених у свим другим државним институцијама, само радници РТС-а не изместе на другу локацију.

Одговоре на ова питање је најмање што дугујемо жртвама и њиховим породицама и Независно удружење новинара Србије ће наставити да инсистира на откривању ових чињеница.

НУНС захтева да се настави са пре 11 година незаконито прекинутом истрагом о могућим наредбодавцима жртвовања радника РТС-а 23. априла 1999. године. Директор РТС-а Драгољуб Милановић јесте осуђен на 10 година затвора због тешког кривичног дела угрожавања безбедности јер није предузео мере да се запослени и опрема те ноћи заштите евакуишу. Има индиција да он није једини који је знао, али само је он процесуиран. Он је сада на слободи, а на многа питања – ко је и зашто жртвовао новинаре РТС-а, није одговорено.

Овим путем, такође, подсећамо да поред тадашњег генералног директора РТС-а Драгољуба Милановића, ни Министарство одбране, а ни Врховни савет одбране нису ништа предузели да се људство и техника РТС-а, након отворене претње НАТО пакта нападом, изместе на резервно и безбедно место.

Подсећамо да је пре неколико година покренута иницијатива да се имена наших 16 колегиница и колега уврсте у базу података настрадалих новинара Комитета за заштиту новинара, и на томе ћемо и даље инсистирати.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар