Почетна » Понош: Опозиција може да прича са Вучићем само о прелазној влади, а о осталим стварима након испуњења захтева протеста

Понош: Опозиција може да прича са Вучићем само о прелазној влади, а о осталим стварима након испуњења захтева протеста

од Други Пишу
0 коментар

Лидер странке Србија Центар Здравко Понош изјавио је за “Данас” да се показало да је “Вучићево зачикавање опозиције причом о изборима фарса. Вучић не сме ни на какве изборе и то је сада огољено.

Бежао је на конференцији за медије од те теме. Каже – причаће о томе, али са Вучевићем. Заустио да ће да прича и са опозицијом, али схватио да још није време то да каже јер зна да ће му на канабе доћи само његова опозиција. Права опозиција с њим може да разговара одмах само о прелазној техничкој влади, а о другим стварима тек након што испуни захтеве протеста.”

Понош каже да је Вучићева конференција за медије покушај да се закрпе рупе на бушном чамцу које “лојални, а неспособни и нејаки најближи сарадници не могу да зачепе ако је он одсутан из медија неколико дана. Зато је после невероватно дуге апстиненције од неколико дана морао да истрчи на терен и спасава ствар. Тај чамац ће да крпи са још једном милостињом за пензионере које су претходно опљачкали и са сиротињском корпом коју је понео на конференцију за медије. Понош је Вучића упоредио са “његовим политичким чукундедом Пашићем који је народу говорио да им супер стоји гуњ и опанак док је своју децу слао у Париз и Бриндизи. Тако и овај данас у патикама од 900 евра објашњава сиротињи да ништа не фали што су крезуби, важно да имају кору леба”.

Понош је као “рупе на чамцу” навео ребаланс о буџету, аферу Јовањица и нову рунду разговора о Косову.

Понош каже да је Орлић изгубио и “контролу и самоконтролу” у Народној скупштини, али да је институционалним насиљем и уз помоћ избацивача прогура дневни ред. Понош констатује да је “Председница Владе била “стандардно неснађена, али срећна што није морала да објашњава законе које је њена Влада послала на усвајање у Скупштину. Замислите да је морала да одговара на питања народних посланика о онаквом популистичком ребалансу који ће једва смањити буџетски дефицит са 3,3 на 2,8 БДП и који се ослања на џепарење осиромашених грађана преко акциза за гориво јер не може довољно да им се узме кроз ПДВ зато што им је умањена куповна моћ.”

По мишљењу Поноша афера Јовањица “добила је на убрзању.” он каже да се инспектори који су “упалили рефлекторе” над Јовањицом и даље понашају професионално док власт није навикла на такво понашање. “Зачуђени су како су им и након 11 година промакли такви кадрови и то у полицији”. У целој ситуацији додаје Понош “адвокат Ђукановић се покрива новинама да се не смрзне од закона и службених забелешки.”

Када је у питању дијалог о Косову Понош сматра да Вучић жели само да добије на времену -“Ближи се састанак са Куртијем у Бриселу. Нема више шта да се да, само ако може још мало времена да се купи. Али то продаје само Курти. Посредници се нећкају.”

Коментаришући Вучићеве нападе на њега, Понош каже -“Својевремено је Вучић нервозно одбацио мој предлог за превазлиажење политичке кризе у земљи, а који је подразуевао формирање прелазне техничке владе са ороченим мандатом. Одбијајући тај предлог навео је то може само преко њега мртвог. Одговорио сам му да нисам заинтересован за такав дил. Нисам променио став”.”

По Поношевим речима ”Србији треба сређивање стања, регуларни избори, друштвени дијалог,правда, просперитет, лустрацја, стварно кретање у смеру европских интеграција, а не замајавање. Како то може да надомести нежив Вучић”.

Каже и да је “поред оних људских и хришћанских додатни разлог да му пожели добро здравље и дуг живот то да би у политичкој пензији могао да положи рачуне за све што је радио.“ Понош додаје да су Вучићеви морбидни коментари о жртвовању свог живота непримерени. “Али није му први пут. Још ономад се прославио помињући канапче и вешање. Данашње увођење породице у његов мелодрамски наратив је било непримерено, чак и за стандарде његовог понашања.”

Понош констатује да мотив за Вучићеве напад на њега треба тражити у договору о заједничком деловању Србија Центра, Демократске странке, Заједно и Румунске партије и констатује да ће власт покушати да свађа опозицију и да формира нове странке.

Можда ти се свиди

Оставите коментар