Почетна » Посланици Скупштине Србије у уторак о министарствима, нова влада имаће 25 ресора

Посланици Скупштине Србије у уторак о министарствима, нова влада имаће 25 ресора

од Други Пишу
0 коментар

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић сазвао је за сутра у 12х седницу парламента са једном тачком дневног реда – Предлог закона о изменама и допунама Закона о министарствима, који је поднело 148 народних посланика.

Према Предлогу изменама и допуна Закона о министарствима, објављеном на сајту парламента, нова влада имаће 25 ресора:

 

Скупштина Србије

Претходна Влада имала је 21 министарство и два министра без портфеља.

За разлику од претходне Владе, у новој ће ресори трговине, туризма, и телекомуникација бити раздвојени. Формирају се Министарство унутрашње и спољне трговине, као и Министарство информисања и телекомуникација. Информисање је у претходној влади делило ресор с културом.

О туризму ће водити бригу новоформирано Министарство туризма и омладине. Стога ћемо и уместо Министарства омладине и спорта, у будућој Влади имати министарство које ће се бавити само спортом.

Уместо Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Влада ће убудуће имати одвојена министарства за просвету и за науку, технлошки развој и иновације.

Биће формирано и ново Министарство за јавна улагања.

Мандатарка Ана Брнабић изјавила је јутрос да ће нова Влада бити формирана до 1. новембра, и да оно са чим ће се суочити „нисмо видели од Другог светског рата“ – енергетску кризу, почетак трећег светског рата „на прокси начин“, инфлацију и борбу за храну.

Када је реч о будућим министрима, рекла је да „морају људи да буду храбри, да се не плаше притисака и да имају у виду да смо ми ту да радимо у интересу наше земље, а не да се додворавамо једнима или другима“.

Функционер СНС-а Милош Вучевић изјавио је раније данас да ће седнице Председништва и Главног одбора Српске напредне странке бити одржане током ове или почетком следеће недеље, и да ће се на страначким органима донети одлука о коалицији и кадровским решењима у Влади.

„Верујем да ће мандатарка Ана Брнабић заједно са председником Србије и СНС изаћи пред медије одмах после седнице Главног одобора и Председништва и објавити Предлог закона о министарствима и састав Владе“, рекао је Вучевић и поновио да ће Влада бити формирана „за две недеље, односно у законском року“.

Емина Ковачевић, Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар