Почетна » ПРл: ВЛАДА ТЕРА ЛЕКАРЕ ИЗ СРБИЈЕ – ПРОДУЖЕНА „ЗАБРАНА ЗАПОШЉАВАЊА“

ПРл: ВЛАДА ТЕРА ЛЕКАРЕ ИЗ СРБИЈЕ – ПРОДУЖЕНА „ЗАБРАНА ЗАПОШЉАВАЊА“

од Други Пишу
0 коментар

Влада Србије је продужила трајање забране запошљавања у јавном сектору, која је требало да истекне крајем прошле године, до краја 2026. – укључујући и забрану запошљавања у јавном здравству.

У пракси, то значи да се капацитети не попуњавају новим запосленима довољно брзо или уопште и да се здравственим радницима продужава рад са неизвесним уговорима на по неколико месеци, уместо да добију посао за стално. Наше здравство пати од хроничног недостатка запослених. Да би се повећали капацитети и
адресирале гужве, чекање, изгарање и замор здравствених радника потребно је запошљавање неколико хиљада нових лекара, медицинског особља и техничара и то на трајним, стабилним уговорима.

Уместо тога, Влада Србије нам поручује да проблеми здравственог система у Србији у ствари нису проблеми него пожељно стање; да је пожељно да наши лекари и здравствен  радници наставе да беже у иностранство или у приватни сектор и да је пожељно да здравље буде приуштиво само богатој мањини. Најоштрије осуђујемо политику неолибералне владе Србије да штеди на здравству, образовању и животним потребама народа док својим тајкунским сарадницима и страним инвеститорима поклања милијарде. Бићемо слободни тек када сами – без робовања тајкунским и империјалним хировима – будемо могли да одлучујемо о развоју нашег друштва.

Можда ти се свиди

Оставите коментар