Почетна » Ријасет БиХ позвао Вучића у Поточаре: Нека поново дође са „венцем признања геноцида“

Ријасет БиХ позвао Вучића у Поточаре: Нека поново дође са „венцем признања геноцида“

од admin
0 коментар

Након изјаве духовног поглавара муслимана Бошњака Хусеина Кавазовића да „мала количина стида“, коју је Александар Вучић доживео у Поточарима, није ништа у поређењу са количином боли мајки жртава, Ријасет Исламске заједнице БиХ позвао је премијера да поново дође са „венцем признања геноцида“.

Уз осуде физичког и вербалног насртаја на премијера Србије у Меморијалном центру, Ријасет у свом саопштењу истиче да је жалосно то што су учинили појединци, који су погазили неповредивост простора и времена, као и интересе жртава злочина у БиХ.

‘Штавише, као да су хтели понизити шехиде (јунаке), дати алиби онима из 1995, који су извели, и онима из 2015. године који негирају геноцид“, наводе из Ријасета.

Ријасет подсећа да је подручје Сребренице проглашено местом шехитлука, те да они који долазе да одају почаст жртвама морају уживати пуну сигурност и достојанствен третман.

У саопштењу се, наводи да, иако је Вучић у Сребреницу дошао без венца признања геноцида, отишао је са венцем помирења из руку мајки Сребренице које су га окитиле цветом Сребренице.

Ријасет Исламске заједнице сматра да, без обзира на инцидент, Вучић и други представници Србије требају поново доћи у Меморијални центар у Поточарима у којем ће им бити исказано дужно поштовање, али не празних руку, већ са ‘венцем признања геноцида’, наводи се у саопштењу.

Претходно је Кавазовић рекао да се напад на Вучића у Поточарима није смео догодити, али да та, како је рекао, мала колицина стида коју јe српски премијер доживео није ништа у поређењу са колицином боли коју годинама носе мајке Сребренице.

Мислим да ће он (Вучић) ово разумети и да ће наставити у духу онога што је казао, а то је да се између Бошњака и Срба треба догодити помирење. Ако то буде разумео у свему овоме, биће добро, а ако не, ми ћемо наставити својим путем, достојанствено, рекао је Кавазовић.

У тренутку бруталног напада на премијера Вучића након изласка из Меморијалног центра у Поточарима, Кавазовић се присутнима обратио речима:
Немојмо дозволити онима који су бол проузроковали да данас буду овде изнад нашег достојанства. Останимо достојанствени као муслимамни то је наша обавеза према нашој вери“.

Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар