Почетна » Србија стаје на три сата, истовремено протест у четири највећа града

Србија стаје на три сата, истовремено протест у четири највећа града

од Други Пишу
0 коментар

Вечерас се одржава седми по реду протест “Србија против насиља”, који је другачији од свих претходних, јер је најављен као протест “заоштравања” ка испуњавању захтева које су дефинисали грађани. Овај протест је другачији и по томе, што ће вечерас грађани истовремено бити на улицама у четири највећа српска града. Говори и протестне шетње од 18 до 21 сат биће одржани у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу. Протест у Београду, као и сваки претходни, почеће испред Скупштине Србије, а потом ће грађани блокирати Мостарску петљу.

Протестна рута која је првобитно била педвиђена за овонедељни протест “Србија против насља” јуче је

измењена, али крајни циљ – Мостарска петља остаје.

Јуче је Зоран Лутовац (ДС) саопштио да је на иницијативу грађана и грађанки рута скраћена.

Првобитна идеја је била да се иде Булеваром краља Александра до Славије, преко Славије до Аутокоманде и одатле до Мостарске петље, али ће већерас званична траса којом ће се кретати протеснтна колона бити знатно краћа

Организатори су поручили да ће се по завршетку говора испред Народне скупштине организовати колона грађана која ће се Улицом кнеза Милоша кретати ка ауто-путу и одатле до Мостарске петље.

Жртве режима и овога пута говорници на протесту

Као и на претходним скупвима грађанима се ни вечерас неће обраћати представници опозиционих политичких странака, већ грађани који су на својој кожи осетили последице режимске власти и мањкавости система, за који Српска напредна странка упорно понавља да није заказао.

Окупљеним грађанима обратиће се Дијана Милосављевић и Мирко Поледица, потврђено је нашем порталу.

Мирко Поледица је председник Синдиката професионалних фудбалера Србије, а Дијана Милосављевић је мајка дечака који је био жртва васпитача педофила у Оџацима, иначе члана СНС.

Представници опозиције су на конференцији за новинаре у среду, најављујући протест, рекли да се протести из Београда “шире” и на друге градове у Србији и да окупљање незадовољних грађана неће стати.

“Ово је упозорење властима да не игноришу протест, јер ћемо акцију наставити и наредних недеља. Или ће у Србији престати насиље, или ће стати Србија”, поручио је Мирослав Алексић из Народне странке.

Говорећи о “заоштравању” протеста, народни посланик Александар Јовановић Ћута рекао је да грађански протести крећу “у офантиву” и да више “не може да се чека”.

“Протест у Београду остаће у истом формату, с тим што ћемо овог пута ићи и на друга места. Протести ће се изместити и на друга места у Србији. Ми више шетати нећемо, прећи ћемо у офанзиву, оно што је неко назвао радикализацијом, сетите се Рио Тинта, мислим да је свима јасно. Мирне блокаде“, рекао посланик Јовановић.

Вучић непријатан према новинару из Словеније због питања о протесту

Колико год се власт трудила да игнорише протесте, оптужујући опозицију да злоупотребљава трагедије из Рибникара и Младеновца зарад личних политичких поена, побуну народа која траје седам недеља другачије виде новинари из региона и света.

Став председника Вучића о протестима најбоље се видео на заједничкој конференцији за новинаре са председницом Словеније Наташом Пирц Мусар у четвртак 15. јуна.

На питање словеначког колеге да прокоментарише што уочи најављеног грађанског протеста у Скупштини нема већине да би се расправљало о смени министра унутрашњих послова, која је један од захтева грађана, предсеник Вучић је одговорио у свом ирончном маниру.

“Веома вам хала на вашим питањима, зато што и кроз део тих питања се види како и због чега Европска унија нема толику популарност, колико бисмо сви волели у нашој земљи. Понекад због ваше превелике добре воље, људи се осете униженима, јер виде да бисте да се мешате у ствари у које никада никоме другом не бисте дозволили да се меша када су ваше земље у питању“, почео је председник своје излагање и додао “да он има протесте већ 10 година”.

Умањујући значај прротеста “Србија против насиља”, даље је рекао да су то “викенд протести”, да је претходних година “имао протесте сваки дан” и да су то, како је описао “мирни протести у којима људи дођу, скупе се, разиђу се и све у реду”.

Тада је упутио и увредљиве опаске на рачун Европске Уније.

“И за разлику од ваше устаљене праксе у ЕУ да убије бога у демонстрантима, код нас је то мирно. Ми се трудимо да преузмемо ваше најбоље демократске тековине, једино што још нисмо преузели то је да убијемо бога у демонстрантима. Ми то не умемо да радимо и нећемо да радимо, избегаваћемо до последњег тренутка”, одговорио је Вучић словеначком новинару.

Министар Баста би да представници власти буду уз народ

У сусрет седмом протесту стигла је и можда неочекивана изјава од једног представника власти, који је подржао грађанско незадовојство, а за његову изјаву не можемо да будемо сигурни да ли се конултовао са председником и премијерком пре изласка у јавност.

Министар привреде Раде Баста је у интервју за Данас, на питање какав је његов став према протестима, одговорио “да је и сам незадовољан ногим стваррима”, да разуме незадовољство грађана због трагедије у Рибникару, и да би, како је рекао, “сви чланови Владе требало да буду на улици са грађанима”.

“Испред школе ‘Владислав Рибникар’ у Београду, у којој се догодио стравичан масакр, налазио сам се прво вече и заједно са нашим грађанима били смо уједињени у тузи и болу. Сматрам да су и остали чланови Владе Србије морали да буду на улици са грађанима због трагедије која нас је све задесила, али свако доноси своје одлуке. Увек гледам шта је то што могу да урадим и увек кад сам у прилици да мењам ствари на боље, то ћу и учинити“, рекао је Баста.

Нагласио је да је Србији потребно јединство, али и прокоментарисао изјаву премијерке Ане Брнабић, која је оптужила неке функционере који шетају на протестима.

„Право на ненасилан протест у виду шетње има свако у овој земљи“, подвукао је министар Баста (Јединствена Србија).

Премијерка у Скупштини бранила министра Гашића

Ову недељу обележиле су жучне расправе и увредљиви тонови које су председник Скупштине Владимир Орлић и посланици СНС-а упућивали представницима опозиције.

Седница на којој се расправљало о оставци министра унутрашњих послова Братислава Гашића, одржана је “из другог покушаја”.

У сали се нису појавили пославици владајуће већине, а председник парламента Владимир Орлић, за недостатак кворума оптужио је опозицију.

“Тражили сте седницу, на коју се нисте удостојили ни да дођете. Не можете ни кворум да обезбедите”, спочитавао је Орлић опозицији, док су скупштинске клупе где седе посланици већине биле потпуно празне.

Седница на којој су присуствовали премијерка и министар Гашић је на крају ипак одржана, али је још једном из скупштинске сале демонстрирано, да власт не познаје појам институционалне одговорности, те не виде никакав разлог за смену министра.

Негирање одговорности надлежних, Мирослав Алексић из Народне странке окарактерисао је као бешчашће.

“Јуче је премијерка говорила сатима у Скупштини. Она је у тим њеним говорима показала да нема ни свест, ни савест кад су питању трагедије, захтеви грађана и како би она требало да реагује на то. Она јуче ништа није хтела да прихвати као аргумент, настављају се спинови, манипулације, сваљивање одговорности на неке друге. Фрапиран сам да људи могу да буду толико бешчасни и да на тај начин комуницирају са грађанима Србије. Ви имате шест недеља на десетине људи широм земље који протестују, који траже нешто што је нормално.. Они се понашају као да се ништа не дешава”, изјавио је Миросалв Алексић за ТВ Нова С.

 

Он је рекао и да се после трагедија које су нас задесиле, насиље свакодневно наставља и да “све букти”.

“Ако не реагујемо на то, шта можемо очекивати? Само да сви будемо легитимне мете и да чекамо да неки лудак, као што је било у Младеновцу, узме пушку и крене да пуца. То мора да се спречи и мора да се реагује превентивно, а не да се лече последице. Зато су захтеви протеста нормални и ја не могу да схватим да су неким људима пречи бенефити које имају као власт, него да ураде нешто за народ и нашу децу”, закључио је Алексић.

Протест “Србија против насиља” почиње у 18 сати у четири града у Србији, а све вести са протеста пратите на нашем блогу.

Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ; Vesna Lalić/Nova.rs; Google Maps;

Александра Петровић   нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар