Почетна » Тепић: СНС обезбеђење носи значке које личе на легитимације Војнобезбедносне агенције

Тепић: СНС обезбеђење носи значке које личе на легитимације Војнобезбедносне агенције

од Други Пишу
0 коментар

Припадници обезбеђења Српске напредне странке носе значке које су готово идентичне значкама Војнобезбедносне агенције, рекла је Мариника Тепић, једна од носилаца листе „Србија против насиља“, показавши, како тврди, ту значку у програму уживо.

„Јуче сам била на РТС-у и покушала да покажем значку СНС које носи њихово обезбеђење, али ми је било онемогућено. Ово је скандалозно, застрашујуће и још један разлог зашто грађани морају да смене ову власт“, казала је она, поредећи то са формацијама у нацистичкој Немачкој.

Тепић је рекла да су те значке прво приметили код чланова СНС на друштвеним мрежама и мислили да је неслана шала.

„Она је чак у тегет футроли, што је прописима Републике Србије званичан изглед футроле, само што пише Српска напредна странка. Мене подсећа на полицијску значку. Сазнали смо да је она идентична значки коју носе припадници Војнобезбедносне агенције. За ово је задужен председник СНС Милош Вучевић, министар одбране и војске и најближи сарадник Александра и Андреја Вучића“, рекла је она.

Значка симулира војску и ВБА, додала је Тепић.

„Питање је чему ово служи? Колико је ових легитимација подељено? У нацистичкој Немачкој је почело са смеђекошуљашима, па црнокошуљашима. Овде су познати црнокапуљаши и црнодускераши. Код њих смо видели ове значке, а они се нису чак ни потрудили да их не објаве. Ово постоји на друштвеним мрежама. Они са овим значкама улазе у Владу, не знам по ком основу, и ја сам видела извесног Ђорђа Гачановића који носи ту значку и седи на премијерској столици у Влади Републике Србије, који се фотографише са Аном Брнабић и Новаком Недићем, који улази у кабинет Александра Вучића“, рекла је она.

Наставивши о поменутом Гачановићу, она је казала да је реч о човеку који је код ње у Банату познат као „ситан џепарош“.

„Иначе десна рука Синише Вученића. Подсетила бих на Параду поноса и чувеног случаја када су браћа Александра Вучића и Синише Малог тобож нападнути од стране жандара јер се нису легитимисали. Снимак је показао да се нису легитимисали, а онда се на суђењу појављује кључни сведок који тврди како је само он видео да су се легитимисали. То је тај Ђорђе Гачановић, који носи ову значку“, рекла је она.

Упитана зашто очекује да ћу у изборном дану нешто да се промени, ако полиција није реаговала на бројне снимке „црнокапуљаша“, Тепић каже да грађани морају изаћи у што већем броју јер се „овоме мора стати на пут“.

„Замислите да станете пред некога ко не обрати пажњу, неко би стварно могао да помисли да је ова значка службена легитимација. Злоупотреба грађана и државних система само да би ова клика, партија и мафија остала на власти – надам се да су им одбројани дани“, одговорила је.

Полицији је, казала је, поставила питање колико је ових легитимација подељено.

„Милош Вучевић мора да зна колико је оваквих легитимација у рукама његовог обезбеђења и странке. Ако не зна, то је трагедија, значи да је мафија све преузела. Ако зна, онда је саучесник“, поручила је.

„Контролори трпе велике притиске“

Вечерас почиње предизборна тишина, те смо концентрисани да политичке поруке усмеримо на грађане, а наравно да ћемо током викенда наставити да радимо на организацији самог изборног дана, пре свега када је реч о комуникацији са контролорима, људима који ће бити на најодговорнијим местима и морам рећи, најхрабријим људима“, казала је она.

Упитана да ли ће и на који начин успети да заштите гласове својих бирача током изборне ноћи, она одговара да имају високе критеријуме за контролоре.

„Не може било ко да буде контролор. То је физички притисак у смислу трајања дана – ви морате да буде физички присутни све време и потпуно концентрисани. Не смете да препустите бирачко место члановима бирачких одбора власти, јер искуство нам говори да свашта ту може да се деси. И то су храбри људи, јер искуство са претходних избора је показало да су након предаје коначне листе конторлора почели интензивни притисци на те људе да се не појаве у недељу и оставе бирачко место празно“, рекла је.

Усмеривши се на Београд, она је додала како грађани престонице знају како живе, те да је уверена да ће у недељу прогласити победу.

„Очекујемо и резултат на републичкокм нивоу који ће онемогућити први пут СНС, СПС са све мањинама да формирају Владу. Недопустиво је да будемо сви таоци једног човека, његове породице и криминалног клана. Пратили смо случај полицајке Катарине Петровић која је само потврдила оно што смо већ питали у Народној скупштини. Она је завршила иза решетака, а сви други нису – они су заштићени и поштеђени. Имамо грађане не само првог и другог, већ и трећег реда“, истакла је.

Циљ опозиције је да сачува гласове, рекла је.

„Ту је више проблема. Има више улаза у просторије где стоје џакови. Не могу сви чланови бирачких одбора да прате џак, проблем је у транспорту. Ту је рекордан број листића који су спремљени за гласање ван бирачког места, они прелазе цензус“, рекла је.

СНС, каже она, „краде изборе и пре дана избора“, кроз пропаганду и медије.

„Вечерас ће поново имати гостовање, а синоћна дебата на РТС је била последња предизборна дебата. Први пут није одржана у четвртак, пред предизборну тишину, како не бисмо ометали његово гостовање“, тврди Тепић.

Изборну вољу ће, каже, бранити.

„Чак и ‘најлевља’ опозиција не би потписала независност Косова и Метохије“
На питање са ким су спремни да праве коалицију после избора, Тепић каже да су они неколико пута поновили да сматрају да треба да се направи техничка Влада.

„Та Влада ће декриминализовати правосуђа и полицију, моментално зауставити инфлацију и сиромаштво, насиље свих врста. Онда ће се припремити услови за нове, поштене, демократске изборе за годину дана, на којима ће свако моћи да представи своју политику“, казала је.

Косово и Метохија важно су питање, поновила је, али како каже, нећемо доћи до могућности да сазнамо било шта ван онога што нам пласира Александар Вучић ако се та Влада не направи.

„И десна и наша опозиција тражили су посебну седницу по питању Бањске, а то се никада није одржало јер су СНС и СПС побегли са тог бојишта. То је питање које се, ипак, неће завршити у недељу“, казала је.

Странке деснице ће вероватно тражити да евентуална техничка Влада заузме чврст став по питању Косова, а Тепић каже да чак и „најлевља“ крила опозиције понављају да нико никада неће потписати независност Косова.

„Наравно да смо против КиМ у УН, али то није птиање које зависи од Србије. Није у реду да се то не каже. Наравно да ћемо бити против, али спрам великих сила које то одлучују, то не зависи само од нас. И у Народној скупштини изразили смо мишљење да треба да се постигне концензус чак и са владајућим странкама по питању Косова и Метохије, јер то је надстраначко питање. Као што знате, Вучић је све желео сам, а његова политика је доживела потпуни крах“, рекла је.

Закон који на одговорност позива високе функционере

Србија је, тврди, једина земља на свету у којој грађане угрожава сопствена власт.

Упитана да ли мисли да, уколико се промени власт, судство унутар себе има снаге да отвори фиоку са свим оним кривичним пријавама које се односе на корупцију и афере, Тепић каже да, иако они неће имати утицај на кадрирање, и даље постоје сјани полицајци, тужиоци и судије и да последњих месеци они проговарају.

„Оно где носиоци јавних функција зависе од Парламента јесте законски основ. То је закон који смо већ припремили за борбу против корупције високих финкционера, по угледу на Румунију и прописе којима се руководила позната тужитељка Лаура Кереши. Под јавне фунцкионера спадају врх тужилатшва, судства, па и РТС-а, надзорни одбори намеснке индустрије или јавних предузећа. Не можете имати само права, морате имати и одговорност“, рекла је она.

Грађани се питају шта ће бити са онима који ових дана зову људи и терају их да буду сигурни гласови, уцењују онколошки пацијенте да се помере на листи за терапију. На питање да ли ће сви они бити амнестирани или постоји прави одговор, Тепић каже да постоји и да је најважније што су се људи охрабрили да отворено говоре о томе.

„Ми не бисмо знали да се то десило једној онколошкој пацијенткињи, да она није проговорила. Сада имамо људе који говоре у првом лицу једнине. Мени су рекли, а нећу да пристанем на то и хоћу да се борим. То је огромна разлика чак и у односу на прошлу годину. Оно што нам се десило 3. и 4. маја била је опомена за цело друштво и указала нам да постоје вредности који су изван свих нас и да је ово прекретница. Имате толико сјајних људи у ПроГласу који кажу ‘ми смо остварени, ми нисмо гладни, али не можемо више да трпимо неправду и гледамо људе који неправду трпе’. Они позивају на гласање, без агитовања за неку политичку партију. Свака особа која не изађе, сигурно ће неко гласати за њу“, рекла је.

„Србија против насиља“ процењује да су они победничка странка у Београду, а да им је за Србију потребно најмање пет одсто више изашлих да смене ову власт, закључила је она.

Foto N1

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар