Почетна » Ко ће чувати кутије: Шта РИК планира ако стигну дојаве о бомбама на изборни дан?

Ко ће чувати кутије: Шта РИК планира ако стигну дојаве о бомбама на изборни дан?

од Други Пишу
0 коментар

У последње две недеље су поново биле учестале дојаве о бомбама у београдским школама, што је код многих изазвало стрепњу да би могле да стигну и у недељу, 17. децембра, када се одржавају београдски, локални и ванредни парламентарни избори у Србији.

Бивши начелник Одељења за борбу против високотехнолошког криминала МУП-а Србије Саша Живановић казао је за Н1 да у случају да на дан избора стигне дојава о бомби на изборном месту, у просторији могу да остану само стручна лица овлашћена да обаве контрадиверзионе прегледе. То практично значи да сви остали морају да напусте изборно место и да гласачке кутије остају без надзора.

Н1 је питао Републичку изборну комисију да ли је припремила неки протокол у тој ситуацији, односно шта ће бити са кутијама, али није добио никакав одговор до објављивања овог текста.

„Да живимо у нормалној земљи, Републичка изборна комисија (РИК) би већ изашла са неким протоколом шта радити у таквој ситуацији. Не постоји разлог да се гласање прекине трајно, већ да се настави у односу на то колико прекид буде трајао. Сигурна сам да СНС која има већину и руководи РИК-ом користи ову ситуацију за неку врсту дизања панике и неку врсту обесхрабривања бирача, нарочито оних који гласају за опозицију“, сматра кандидаткиња на листи Србија против насиља Јелена Јеринић.

Своју забринутост око обезбеђивања гласачких кутија изразили су и опозициони представници у Градској изборној комисији који су у уторак тражили заказивање хитне седнице комисије са захтевом да се врло јасно прецизира шта се дешава са џаковима са изборним материјалом након што у недељу увече буду допремљени у зграду Градске управе, али и у случају да на бирачко место стигне дојава о бомбама.

„Очекујем најгоре, па ако ме стварност буде демантовала, то је добро. Очекујем да ће владајућа коалиција, ако схвати да губи изборе у Београду, приступити мерама које производе хаос, а једна од њих је ово са бомбама, јер ће гласање морати да буде прекидано па настављано, то ће људе можда уплашити, узнемирити“, сматра правница и чланица ГИК у име коалиције „Србија против насиља“ Софија Мандић.

Додала је да имају сумње да ће се тај хаос прелити и на те џакове, наводећи да је иницијативу за надзором џакова са изборним материјалом потписало 17 чланова и заменика ГИК.

Међутим, представници владајућих странака у комисији нису прихватили предлог, уз оцену да то и није толико важно.

Председник ГИК је најавио по пријему захтева да би седница могла да буде у петак, што ће се и десити, и када ће, према речима Софије Мандић, опозициони представници понудити свој предлог решавања ситуације, у случају да дође до дојаве о бомби на бирачком месту.

„Наш предлог би био, уколико се то деси, да се поштује закон у смислу ових правила о прекиду гласања: ако је до сат времена наставља се нормално до 20 часова, ако је дуже од сат времена, онда се продужава. Али, поставља се питање, то није регулисано законом, шта се дешава са материјалом ако мора да се напусти просторија, што у неким другим случајевима није био случај. Ако се због неког инцидента прекида гласање, ништа се не ради с материјалом, он остаје у просторији. У овом случају који може да се деси у недељу, морале би да се напусте просторије, и наш предлог би био да тамо где иду кутије, где иде други материјал, морају да иду и чланови бирачких одбора и да посматрају шта се дешава са тим материјалом. Дакле, материјал не сме да остане необезбеђен, то би био главни циљ нашег предлога“, поручила је Мандић за Н1.

Додала је да према садашњим прописима бирачке кутије и материјал остају у просторији, а људи би морали да иду.

На питање да ли постоји разумевање у комисији за овај проблем, каже да ће то видети сутра.

„Мислим да је то једна разумна ствар коју треба да размотримо, ми смо се последњи пут видели у недељу, а од недеље су биле у школама сваки дан дојаве. Апелујем на разум, и не могу да замислим ситуацију у којој ће већина сутра рећи то је ирелевантно, врло је релевантно јер се може очекивати“, оцењује она.

Истиче да „ако случајно будемо имали тај сценарио да се излази а да материјал остане необезбеђен, наравно да ће се ту појавити 1.001 сумња о томе шта се у међувремену десило“.

Потврдила је да је то апсолутно још један начин за изборну крађу.

Сматра да локалне изборне комисије, не само у Београду, треба да регулишу ово питање или да дају неко упутство, дајући изјаву о томе да ли они желе да отклоне те сумње или желе у њима да учествују или да их форсирају.

Упитана шта ће опозиција учинити ако њихов предлог буде одбијен, каже да је први корак да пробају да се договоре на седници и то питање реше, па ако не успеју, онда ће видети шта ће.

„Постоји рупа у прописима када је овако нешто у питању. Јер, прекид по закону је неки прекид који се углавном дешавао због неког инцидента на бирачком месту и то је трајало кратко, обично до сат времена, док полиција изађе на лице места и слично“, наводи.

А на то да ли је то разлог за поништавање избора на одређеном гласачком месту и да ли се необезбеђене изборне кутије у случају дојаве о бомби могу сматрати неправилношћу, она каже „не као нешто због чега може да буде аутоматски по службеној дужности поништено гласање“.

„Све зависи од ситуације. Може неки бирач, на пример, да се обрати и да каже да има сумњу да је његово име заокружено и убачен листић баш у том међупростору, могу такве ситуације да се десе, али то није нешто што аутоматски доводи до поништавања гласања, понављања и слично. Али, у зависности од конкретне ситуације, може водити неким другим разлозима који могу довести до истог исхода. Не директно, али посредно да, и зато ово питање мора да се регулише“, истиче Софија Мандић.

Председник Србије Александар Вучић јуче је изјавио да су надлежни у Србији, у сарадњи с европским партнерима „ухватили мрежу“ оних који су слали дојаве о бомбама.

„Сутра ће, мислим, то бити објављено… биће хапшења у земљама Европе, а и више лица у Србији“, рекао је Вучић.

Али, и пре три дана Влада Србије је саопштила да је полиција идентификовала неколико држављана Србије и особу из иностранства који у последње време шаљу дојаве о бомбама, но, то није прекинуло талас, па су дојаве стизале и јуче и прекјуче.

Стиче се утисак да су се, имајући у виду да у школе већ годину и по дана стижу дојаве, а на мети су биле и друге институције, надлежни мало „опустили“ и да их више не узимају превише озбиљно, јер су се све показале као лажне.

Заменик директора Београдског центра за безбедносну политику Бојан Елек изјавио је да се свака евентуална дојава о постављеној бомби на гласачком месту за време избора, мора сматрати као веродостојна и да је неопходно да се предузму мере ради заштите живота и безбедности људи.

„Не постоји сигуран начин да се предупреде потенцијалне дојаве о бомбама, те и негативне последнице по изборни процес, сем да се апелује на политичке актере и појединце да се суздрже од таквих радњи под претњом кривичног гоњења“, изјавио је Елек за агенцију Бету.

Према његовим речима, овакве дојаве имају огроман потенцијал да наруше интегритет изборног процеса, будући да се мора обавестити полиција, гласање се мора прекинути и људи евакуисати, па се или наставља након провере контрадиверзионих тимова или се одлаже за други дан.

Информације у јавности да би на дан одржавања републичких и градских избора 17. децембра могло да дође до ометања изборног процеса и изазивања ексцеса више јавно тужилаштво у Београду је схватило веома озбиљно.

Главни јавни тужилац Вишег јавног тужилаштва наложио је појачана дежурства у свим основним јавним тужилаштвима на територији главног града, као и у ВЈТ.

„Тужилаштва ће одмах реаговати на сваки покушај ометања грађана да остваре своје бирачко право и процесуирати учиниоце кривичних дела“, наводи се у саопштењу.

Хоће ли стизати дојаве о бомбама и на изборни дан и зашто се РИК не оглашава по овом питању?

foto Mup srbije, N1, Dragan Mujan/Nova.rs

Гордана Ваш   Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар