Почетна » ВИДИ, ГАРИ, НЕ МОЖЕ: 3 године од великог скупа на Шодрошу

ВИДИ, ГАРИ, НЕ МОЖЕ: 3 године од великог скупа на Шодрошу

од Други Пишу
0 коментар

Прошло је 3 године откако је Нови Оптимизам направио велики скуп на Шодрошу као ПРВИ протест против изградње тзв. Новог Сада на води.

Велики број грађана који се појавио на протестној трибини,на којој је узело 10-ак активиста, политичара и грађана, иницирао је прво озбиљно окупљање разних актера у једну неформалну групу под именом ВИДИ, ГАРИ, НЕ МОЖЕ!, као што је био и назив првог скупа.

Неподељени ентузијазам различитих актера, Нови Оптимизам је артикулисао тако што је организовао штампање новина:

НОВИ САД НА ВОДИ?

ВИДИ, ГАРИ, НЕ МОЖЕ!

у којем су ангажовани били професионални новинари који су уредили 8 страница у којем су објашњени сви мотиви због којих се тај криминалини урбанистички подухват несме допустити.

Током целе једне године организовања скупова под тим називом, та тема је постала врло битна за јавност не само Новог Сада, већ и целе Србије. На самом насипу, на месту потенцијалног „урбицида“ окупљани су људи који живе у близини тога, Новосађани којима је било јасно шта ће се тамо дешавати,грађани Војводине и Србије, који су били спремни да се организовано противе намери власти да од Шодроша направе нешто што није у корист људи, већ режимских инвеститора.

И сваком случају, то је било ПРВО организовано окупљање људи различтих перцепција како се треба јавним послом у одбрани елементарних права и интереса већине грађана, и које је пробудило наду Новосађана да постоји тема и организација која би их окупила.

Како је све то изгледало током те борбе, у времену короне, забележено је у филму под називом ВИДИ,ГАРИ,НЕ МОЖЕ!

 

Сви учесници у тој години борбе, уз химну Гарија, забележени су специјалном захвалницом, и постали су део озбиљног сећања.

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар