Почетна » Вучић тражи спуштање кривичне одговорности са 14 на 12 година

Вучић тражи спуштање кривичне одговорности са 14 на 12 година

од Други Пишу
0 коментар

Данас је један од најтежих дана у савременој историји земље. Изражавам саучешће породицама убијене деце, деци и породици убијеног радника у школи. Србија је у тузи уједињена, та туга је толика да не памтимо већу – рекао је председник Србије Александар Вучић на конференцији за медије поводом масовног убиства у ОШ „Владислав Рибникар“ у којој је дечак (14) убио осморо ученика и чувара школе. Вучић је затражио да се спусти граница за кривичну одговорност малолетника са 14 на 12 година.

Он је предложио да се уведе мораторијум за држање и ношење оружја у наредне две године, осим када је реч о ловачком оружју. Затим, да се изврши контрола рада свих стрељана, те да се изврши ревизија свих издатих дозвола, те контролу начина под којима лица држе своје оружје.

– Мој предлог је да спустимо границу за кривичну одговорност са 14 на 12 година – рекао је Вучић и додао да је постојала могућност да је К. К. знао да не може бити кривично и правно одговоран.

– Када смо у тузи уједињени, морамо да сагледавамо одговорност и да тражимо решења да нам се овако нешто, ма колико било непредвидиво, никада више не понови – рекао је он.

– Морамо да сагледавамо узорке, да сагледавамо одговорност сваког од нас и тражимо решење да нам се овако нешто ма колико било непредвидиво и неочекивано и да се никада више не понови, али живимо у такавом свету да је могуће. Нисам журио, нико није журио са изјавама, желели смо да сагледамо све то где је систем погрешио, све то где лежи одговорност сваког од нас јер децу родитељима да вратимо не можемо – рекао је председник Србије.

– Дечак се од овог тренутка налази на посебном месту, биће смештен у посебном делу Клинике за неуропсихијатрију, његов отац је, као власник оружја које је очигледно непрописно држао, непрописно чувао иако је имао све дозволе, ухапшен, приведена је и мајка, због много прича и лажи, неистина које се шире мрежама, дужан сам да говорим о стварним узорцима и последицама, а не ономе што као гласина кружи и постаје неписана истина, макар с истином немало никаве везе – рекао је председник Србије.

Вучић је напоменуо да се мора повећати број полицајаца по школама, као и да „морамо да променимо вредности и свој начин понашања“.

– Пронађено је 57 чаура и шест метака. Четири оквира по 18 метака“, испричао је председник Србије и додао да је отац нападача почасни члан једне стрељане.

Подсетимо, раније данас у Основној школи Владислав Рибникар на Врачару у 8.40 сати ученик седмог разреда К. К. (13) пуцао је на обезбеђење и ученике и том приликом убио осам ученика и члана обезбеђења, док је шесторо деце и једна наставница повређена.

Foto naslovna Tanjug/aljazeera/Rade Prelic

Директно.рс

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар