Почетна » Зашто се разваљеном ЕПС-у додатно обара вредност у процесу трансформације из ЈП у АД

Зашто се разваљеном ЕПС-у додатно обара вредност у процесу трансформације из ЈП у АД

од Други Пишу
0 коментар

Већ више од деценије режим СНС растаче једну од највреднијих српских компанија у власништву државе Србије – Електропривреду Србије. Доведена је до нивоа клиничке смрти, а сада јој се још додатно књиговодствено обара вредност у процесу трансформације из јавног предузећа у акционарско друштво.

ЕПС је обогаљена компанија, доведену на ивицу провалије. Дуг ЕПС-а ка добављачима тренутно је упоредив са буџетом Републике Србије. Добављачима нису плаћене фактуре још из другог квартала претходне године.

Вредност ЕПС је деценијама уназад била више од 10 милијарди ЕУР, чак и 2012. године када је СНС преузео власт. Сада та власт, оличена у министрима сумњивих диплома вредност највредније компаније у власништву државе Републике Србије званично процењује на 3 милијарде ЕУР.

Одлука режима да ЕПС трансформише из јавног предузећа у акционарско друштво пропраћена је неподударним образложењима различитих режимских ауторитета шта је прави циљ трансформације. Министарка енергетике истиче да циљ трансформације није приватизација, али ипак истовремено не искључује могућност да држава докапитализује ЕПС. Председник у само једном од својих јавних учестали наступа каже да је циљ да се ЕПС котира на Лондонској берзи, али и да ће Република Србија увек имати већински контролни пакет.

Грађанима Србије и запосленима у ЕПС режим дугује одговор на бар два питања:

Где су испариле скоро три четвртине вредности компаније ЕПС за ових 10 година владавине СНС?

Шта је стварни циљ трансформације ЕПС из јавног предузећа у акционарско друштво?

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар