Почетна » Скандал пред Олимпијске игре, „обрисан“ чувени српски олимпијац: „Спречавају најбоље да се боре за Париз“

Скандал пред Олимпијске игре, „обрисан“ чувени српски олимпијац: „Спречавају најбоље да се боре за Париз“

од Други Пишу
0 коментар

Веслачки клуб Партизан огласио се саопштењем револтиран јер најбољи веслачи не могу да иду у Луцерн на квалификациони турнир за Олимпијске игре.

Спорна је конкуренција у дубл скулу, где из Партизана тврде да би Мартин Мачковић и Николај Пименов имали најбољи резултат.

Уместо тога, из табора црно-белих наводе да Веслачки савез Србије шаље тандем Беђик-Рајковић, иако су били последњи на Европском првенству. Читаву ову ситуацију из Партизана описују као незабележену у српском спорту до сада.

„Након освајања историјске златне медаље Јоване Арсић у скифу на Европском првенству у Сегедину и убедљивог злата Николаја Пименова који је Србији донео још једну норму за ОИ, прву икада у мушком скифу, најбољи веслачи Србије су се нашли у ситуацији која је незабележена у српском спорту до данас. После изузетних резултата Мартина Мачковића и Николаја Пименова постигнутих на међународној сцени, вишеструких победа над олимпијским победником и освајачима медаља из Токија, као и поред јасне стручне процене њиховог квалитета од стране нашег најтрофејнијег тренера Николе Стојића, наши најбољи веслачи спречени су да на квалификацијама за Олимпијске игре у Паризу Србији донесу норму у још једној дисциплини, дубл скулу“, почиње саопштење Партизана.

 

Из истог клуба критикују одлуку савеза да се пошаље дубл скул за који тврде да не би био једнако конкурентан као онај који Партизан има на уму.

„Наиме, по одлуци руководства ВСС, на квалификацијама у Луцерну, Србију ће представљати дубл скул у саставу Беђик/Рајковић и поред тога што су на тек одржаном Европском првенству заузели убедљиво последње место. По свим спортским критеријумима и показаном високом квалитету, дубл скул Мачковић/Пименов имао би шансу за највиши пласман и на самим ОИ. ВСС је, међутим, остао при својој одлуци и поред очигледне и свима познате огромне разлике у квалитету поменутих екипа“, истичу из Партизана.

Јована Арсић каже да је разочарана оваквом одлуком Веслачког савеза.

„Поред великог поноса због освојене златне медаље за Србију на ЕП, у исто време осећам огромну тугу, али и бес због одлуке ВСС да одузме олимпијске снове мојим друговима из репрезентације“, казала је Арсићева, а преноси веслачки клуб Партизан.

Пименов истиче да је после великог успеха и освајања норме за Србију у скифу, желео да са Мартином донесем Србији још једну норму.

„Дубоко верујем и медаљу у Паризу у дубл скулу, али сам у томе спречен овом заиста необјашњивом одлуком ВСС“, казао је руски веслач који се такмичи за Србију.

Никола Стојић, тренер веслачког олимпијског тима, потпуно је девастиран одлуком ВСС.

„Ово су најтежи дани у мојој веслачкој и тренерској каријери. Одлука ВСС да код куће оставе најбржу екипу у дубл скулу коју је Србија икада имала Мачковић/Пименов, а уместо њих на квалификације пошаље дубл скул Беђик/Рајковић, који су по свим стручним параметрима без икакве шансе да се квалификују за Олимпијске игре, потпуно је невероватна. Ово је велики и тежак ударац за цео тим спортиста који водим, а поготово за Мартина, јер је узимање права на такмичење најбољима што Србија има, потпуно неприхватљиво и несхватљиво. Стојим иза својих стручних процена, као неко ко управо са овим спортистима једини у Србији доноси резултате и медаље са сениорских такмичења у последње четири године. Моје речи остају записане и уколико сам у праву, а то ће се нажалост показати већ за викенд у Луцерну, заиста се надам да ће сви одговорни у ВСС сносити озбиљне последице за несагледиву штету коју су нанели Мартиновој и Николајевој каријери, али и српском спорту уопште“, револтиран је Стојић.

Из Партизана подсећају да је „још једна у низу лоших одлука ВСС и та што је годинама најуспешнији веслач Србије, Милош Васић, потпуно избрисан од стране Веслачког Савеза Србије и из планова репрезентације“.

„Подршка цењених људи из света спорта нам даје ветар у леђа да истрајемо у борби, вратимо углед веслачком спорту у Србији и спортисте ценимо по оствареним резултатима“, закључили су из Партизана.

Foto: Tanjug-AP Photo/Lee Jin-man

Милош Љубисављевић   Новаспорт

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар