Овас – зрна пуна здравља

Овас је житарица коју бисмо требали свакодневно уносити у свој организам због њених енергетских и нутритивних својстава.

admin
фебруар 16, 2022

0 коментара

2 мин читања
8

 

На 100г овсено брашно садржи:

17г беланчевина
7г масти
66г угљених хидрата
11г биљних влакана
2м натријума
0г холестерола.
Нутритивне предности оваса:

богат је протеинима и есенцијалним аминокиселинама
висок проценат масти и незасићених киселина
богат је витаминима, посебно онима Б групе
богат је минералима (магнезијум, калцијум, натријум, гвожђе, цинк, бакар..)
богат је дијетним влакнима
има доста антиоксиданаса (посебно селена).
Предности конзумације оваса:

регулише лучење желудачне киселине
регулише рад црева и столицу
даје велику количину енергије
пружа унос микро и макро нутритијената (витамина и минерала)
побољшава квалитет зуба и костију
снижава холестерол и регулише крвни притисак
јача крвну слику
стабилизује ниво шећера у крви (значајан у исхрани дијабетичара)
Овсено брашно се добија млевењем овсених пахуљица, уколико пожелите да себе и своју породицу обрадујете неким слаткишем за које је потребно овсено брашно увек можете самлети мало овсених пахуљица и добити овсено брашно.

Рецепт: Палачинке са овсеним брашном

3 јаја
180г овсеног брашна (млевених овсених пахуљица)
450-550мл биљног млека
Прстохват соли
Мало ванила шећера
Мало уља за пржење (кокосово, кикирикијево, ланено, сунцокретово)
Пријатно.

Ивана Мишић   Данас

Последње
Претплати се на нашу мејл листу

Пријавите се на нашу маилинг листу и будите увек информисани!

Последње