Почетна » Гњот следеће недеље Вучићу уручује писмо уметника и интелектуалаца који траже његово ослобођење

Гњот следеће недеље Вучићу уручује писмо уметника и интелектуалаца који траже његово ослобођење

од Други Пишу
0 коментар

„Александру Вучићу, Милошу Вучевићу, као и министарки правде Маји Поповић и министру културе Николи Селаковићу уручићу отворено обраћање више од 780 светских и српских стваралаца, уметника и интелектуалаца који траже моје ослобођење”, саопштио је белоруски активиста и новинар Андреј Гњот.

Неколико дана након што је Апелациони суд укинуо решење Вишег суда о изручењу Андреја Гњота Белорусији, тај руски активиста и противник режима Александра Лукашенка, како преноси Н1, обавестио је медије да ће се 16. септембра обратити највишим представницима власти у Србији, укључујући и Александра Вучића.

„Као што вам је познато, иако је Апелациони суд поништио решење о мом изручењу режиму Лукашенка, до даљњег остајем заробљеник овде без права да напуштам свој изнајмљен стан на више од један сат времена”, навео је Гњот.

Додао је да ће следеће недеље искористити “кратку дозвољену шетњу да председнику Србије Александру Вучићу, премијеру Србије Милошу Вучевићу, као и министарки правде Маји Поповић и министру културе Николи Селаковићу” уручи писмо више од 780 светских и српских стваралаца, уметника и интелектуалаца који траже његово ослобођење.

“Званично подношење обраћања канцеларији председника Вучића ће се одржати у понедељак 16. септембра у 14.15 код Председништва Србије”, прецизирао је Гњот.

Додао је да је неколико јавних личности из Србије који су тражили његово ослобођење најавило да ће му 16. септембра личним присуством пружити подршку.

Међу уметницима који су подржали Андреја Гњота су глумица Жилијет Бинош, белоруска добитница Нобелове награде за књижевност Светлана Алексијевич, руски и украјински редитељи Кирил Серебреников и Олех Сенцов, Вим Вендерс и Педро Алмодовар, као и Срђан Драгојевић,  Владимир Перишић, Никола Љуца и Огњен Главонић.

Andrej Gnjot Foto: BETAPHOTO/Katarina Sremcevic

Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар