Почетна » SafeJournalists: Одмах истражити намерно уништавање аутомобила директорке портала Коссев

SafeJournalists: Одмах истражити намерно уништавање аутомобила директорке портала Коссев

Саопштење за јавност

од Жиг Инфо
0 коментар

SafeJournalists најоштрије осуђује вандалски напад на аутомобил Невенке Медић, директорке портала Коссев, који се догодио за викенд у центру Косовске Митровице.

Аутомобил је био је паркиран испред зграде у којој директорка Коссев-а живи, а на аутомобилу су видљива оштећења на три места, највероватније проузрокована запаљивом течношћу, како пише портал Коссев. Медић је инцидент пријавила Косовској полицији која је узела изјаву од ње, те обавила увиђај и урадила форензику аутомобила.

Ово није први пут да се дешава сличан инцидент. Наиме, 2015. године директорки Коссев-а у истој улици и на приближно истом месту, запаљен је у потпуности њен приватни аутомобил, који је коришћен и за редакцијске потребе, а починиоци до данас нису процесуирани, јер је истрага била неуспешна.

Татјана Лазаревић, уредница портала Коссев, истиче за SafeJournalists мрежу да су оштећења на аутомобилу намерна и да је то голим оком видљиво. ,,Од полиције очекујем да макар потврди узрок настанка оштећења. Иако се ради о директорки нашег портала, с обзиром на количину посла на терену претходних месеци и година, Невенка Медић проводи значајно време у извештавању са терена и њено приватно возило је једино возило које користи у раду. Ради се о безбедносно писменој особи, а то укључује и вођење рачуна о месту паркирања возила, нарочито након што јој је 2015. године такође запаљено возило. Епилог те истраге немамо до данас. Нажалост, и у овој ситуацији изражавамо резерве да ће истрага бити ефикасна и тачна. Али наравно, не желим да прејудицирам. Штавише, очекујем да Косовска полиција мора свој посао да обави професионално. На крају наглашавам, да сви ми у редакцији свој посао обављамо у највећој могућој мери професионално и да, што се нас тиче, немамо непријатеља.”, истиче Лазаревић.

Удружење новинара Косова (УНК) осудило је овакав вандалски напад. ,,This attack on a media professional is an attack on the freedom of the press and the safety of journalists in Kosovo. No journalist should ever be targeted for their work, which plays a critical role in informing the public and upholding democratic values. We call on the Kosovo authorities to act swiftly and thoroughly in investigating this case, ensuring those responsible are brought to justice. The safety of journalists must be a top priority, and decisive actions are needed to prevent further attacks that threaten our media community.“, рекла je Getoarbë Mulliqi, извршна директорка УНК-а.

SafeJournalists мрежа која представља медијске професионалаце на Западном Балкану, придружује се својој чланици УНК и позива косовску полицију да што пре предузме акцију, расветли случај и казни починиоце оваквог вандалског чина.

SafeJournalists мрежа ће информисати релевантне националне и међународне заинтересоване стране.

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

Можда ти се свиди

Оставите коментар