Почетна » МОЖЕТЕ БЕСПЛАТНО НА ЛЕЧЕЊЕ КОД ПРИВАТНИКА: Држава плаћа трошкове, а потребна вам је једна потврда

МОЖЕТЕ БЕСПЛАТНО НА ЛЕЧЕЊЕ КОД ПРИВАТНИКА: Држава плаћа трошкове, а потребна вам је једна потврда

од admin
0 коментар

Пацијенти који на лечење или било коју медицинску услугу чекају више од 30 дана, имају право на повратак новца којом су исту платили у приватној здравственој установи.

Наиме, уколико вам у државној здравственој установи било коју услугу закажу за више од 30 дана потребно је да од њих затражите потврду да нису у могућности да је обаве. Са том потврдом можете отићи у приватну здравствену установу и након обављене услуге тражити од здравственог фонда рефундацију средстава.

Примера ради, уколико вам на Клиничком центру кажу да ултразвук или гастроскопију морате чекати пар месеци, ове прегледе можете обавити у било којој приватној поликлиници, након чега је држава у обавези да вам врати новац у износу цене тог прегледа “код приватника”. Предуслов је да пре тога из КЦ добијете потврду да они нису у стању да вас прегледају у наредних 30 дана.

Ову могућност пацијентима даје Правилник о начину и поступку остваривања права из обавезног здравственог осигурања, који у свом члану 68 прописује да је “осигураном лицу које не може да буде примљено на заказани преглед у року из члана 66. овог правилника, (а који износи 30 дана),здравствена установа дужна да на лекарском упуту упише и печатом овери датум заказаног прегледа или да му изда писану потврду.

Према истом члану, потврда садржи писмену информацију здравствене установе о разлозима због којих осигурано лице није примљено на преглед, односно медицинску рехабилитацију. Потврду затим потписује директор здравствене установе, односно лице које он овласти, а здравствена установа мора да води евиденцију о издатим потврдама. Такође, према ономе што пише у наредном члану овог Правилника, осигурано лице коме је на лекарском упуту уписан датум заказаног прегледа, односно издата поменута потврда, може да обави потребан преглед или медицинску рехабилитацију у приватној пракси или у допунском раду у здравственој установи са којом је закључен уговор, док трошкове прегледа сноси осигурано лице из сопствених средстава, односно сам пацијент.

Међутим, после обављеног прегледа, односно медицинске рехабилитације, пацијент има право да поднесе матичној филијали захтев за рефундацију трошкова за пружене здравствене услуге у приватној пракси, односно допунском раду у здравственој установи, који се подноси на посебном “Обрасцу РЕФ-1″.

Уз захтев за рефундацију трошкова, пацијент треба да поднесе: -упут за преглед у здравственој установи са евидентираним датумом заказивања прегледа или упут за преглед у здравственој установи са потврдом из члана 68. став 1. овог правилника -рачун о плаћеном прегледу -медицинску документацију (специјалистички налаз и др.) -фотокопију здравствене књижице.

Према овом правилнику, уколико матична филијала у спроведеном поступку утврди да је захтев основан, извршиће рефундацију трошкова осигураном лицу у висини стварних трошкова, али уз умањење за износ партиципације ако осигурано лице има обавезу плаћања партиципације за пружену услугу. Званичан образац можете наћи на следећем линку: Званичан образац можете наћи на следећем линку: http://www.rfzo.rs/download/ObrazacP3.pdf

Извор: Телеграф

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар