Почетна » Опасне лажи о вакцини угрожавају најтеже оболеле: Вакцинисани могу да дају крв

Опасне лажи о вакцини угрожавају најтеже оболеле: Вакцинисани могу да дају крв

од admin
0 коментар

 Антиваксери којима је занимљиво да пишу овакве и сличне лажи, морају знати да је у питању борба за нечији живот, која ће бити изгубљена, ако пацијент из ових разлога остане без даваоца.

„Веома је важно да сви знају да вакцина против коронавируса није контраиндикација за давање крви. Препоруке Светске здравствене организације, али и нашег Института Батут, је да даваоци буду вакцинисани. Вакцинисане особе могу добровољно да дају крв, уколико задовољавају опште критеријуме за давање крви. Ако је особа примила вакцину Фајзер или Синофарм, може одмах дати крв. Ако је примила АстраЗенеку или Спутњик В, онда се чека две недеље, а разлог томе је искључиво састав вакцине, ништа друго. Саветујемо људе да се вакцинишу и заштите своје здравље. Постоје и друге вакцине са којима се давање крви одлаже, а да нема никакве везе са ковидом. Ниједна вакцина нема трајну контраиндикацију, само за поједине постоје одлагања” објашњава за Нова.рс Мирјана Кнежевић, из Института за трансфузију крви.

Дезинформације о контраиндикацији вакцине и забрани давања крви, потичу, сматра она, од антиваксера који тако још снажније потресају јавност и окрећу људе против вакцинације.

“Испада да ако су сви даваоци вакцинисани, онда њих неће више ни бити. Људи који шире овакве дезинформације као да нису свесни колико угрожавају животе оних који чекају крв. Нама долазе даваоци и увек нагласе да су вакцинисни, такође имају упитник који попуњавају, где пишу коју су вакцину примили. Нисмо досад због таквих дезинформација имали мање даваоца, међутим генерално имамо проблем са залихама крви. Скоро две године не радимо нормално, нема наших акција на факултетима, у школама, на јавним местима. Међу зараженима има даваоца или их има у њиховом окружењу, па им је ограничено кретање, а то све утиче на давање крви. Што је више заражених, то смо и ми у већем проблему. Резерве крви се смањују, па позивамо све здраве људе да дају крв, а не лече се само ковид пацијети, већ има толико операција на које се чека, јер нема довољно залиха крви” наглашава Кнежевић.

Она истиче да само они који нису прележали коронавирус, а вакцинисани су, не могу дати реконвалесцентну плазму, јер као што сама реч каже, њу могу дати само реконвалесценти, односно они који су прележали болест. Међутим, ако су прележали вирус и уједно су вакцинисани, могу донирати плазму.

Обавештење о вакцинацији и могућности за добровољно давање крви

1. Добровољни даваоци крви морају задовољити опште критеријуме за давање крви;

2. Неопходно је да даваоци поседују документацију из које се види коју врсту вакцине односно којег произвођача су примили;

3. Уколико даваоци крви немају податак о врсти вакцине коју су примили, давање крви се одлаже за 4 недеље;

4. Уколико су даваоци крви примили вакцину произвођача Модерна, Пфизер, СиноВац које су инактивисане или РНК вакцине, нема одлагања давања крви;

5. Уколико су даваоци крви примили вакцину произвођача АстраЗенеца, Спутник В, Јанссен са вирусним вектором, давање крви се одлаже за 2 недеље;

6. Особе које су примиле КОВИД-19 вакцину не могу да донирају реконвалесцентну плазму.

Наиме, од 26. фебруара 2021. године, предност при позивању на вакцинацију имају даваоци крви. На веб сајту е-управе, када се пријављује за вакцинацију, постоји питање да ли сте давалац крви. Доказ да сте давалац је било која књижица даваоца крви (издата од било које службе за трансфузију и било када).

Ана Вушовић Марковић    Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар